Minilex - Lakipuhelin

Taloelementit - toimeksisaaja viivästyy

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Toimeksisaaja eli elinkeinonharjoittaja voi viivästyä taloelementtien luovutuksessa. Tilaajalla eli kuluttajalla voi olla oikeus pidättyä maksusta, jos elementit ovat toimeksisaajan viivästyksen vuoksi luovuttamatta ajankohtana, jona hinta tai sen osa sopimuksen mukaan erääntyy maksettavaksi. Lähtökohtaisesti maksusta on oikeus pidättyä siihen saakka, kunnes luovutus tapahtuu. Luovutuksenkin jälkeen tilaajalla on oikeus pidättyä maksamasta sellaista osaa hinnasta, joka on tarpeen viivästykseen perustuvan korvausvaatimuksen vakuudeksi. On tärkeä huomata, että jos luovutus viivästyy vain osaksi, tilaajalla ei ole oikeutta pidättyä maksusta siltä osin kuin se ilmeisesti ylittää ne vaatimukset, joihin hänellä on viivästyksen perusteella oikeus. Lisäksi tilaajalla on oikeus pidättyä maksamasta elementtejä, kun kyseessä on ennakoitu viivästys. Tällaisessa tilanteessa elementtien hinta tai osa hinnasta on erääntymässä maksettavaksi ennen elementtien luovutusta, mutta voidaan perustellusti odottaa elementtien viivästyvän olennaisesti. Tilaaja voi pidättäytyä elementtien maksamisesta siihen saakka, kunnes toimeksisaaja tekee tilaajalle todennäköiseksi, että hän pystyy täyttämään sopimuksen ajoissa.

Tilaajalla on oikeus saada vahingonkorvausta toimeksisaajan viivästyksen vuoksi. Toimeksisaajan voi olla kuitenkin mahdollista vapautua korvausvelvollisuudesta tilanteessa, jossa viivästys on johtunut hänen vaikutusmahdollisuuksiensa ulkopuolella olevasta esteestä, eikä toimeksisaajan voida edellyttää kohtuudella ottaneen tällaista estettä huomioon sopimusta tehtäessä tai muutoinkaan pystyvän kohtuudella välttämään tai voittamaan esteen seurauksia.

Myös sopimuksen purkaminen voi tulla kyseeseen viivästyksen seuraamuksena, mutta tätä pidetääm lähtökohtaisesti viimesijaisena keinona. Tilaaja saa purkaa sopimuksen toimeksisaajan viivästyksen vuoksi, jos siitä aiheutuu hänelle olennaista haittaa. 

Taloelementtien kaupasta ja toimeksisaajan viivästyksestä kannattaa keskustella tarkemmin lakimiehen kanssa. Lisätietoja aiheesta saat tarvittaessa alla olevasta lakipuhelimen numerosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa