Minilex - Lakipuhelin

Mikä on vaaranvastuu?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vaaranvastuulla tarkoitetaan vastuuta kaupan kohteena olevan tavaran tuhoutumisesta, katoamisesta, huonontumisesta tai vähenemisestä ja se on oleellinen käsite puntaroitaessa sitä, onko myyjän korvattava vaurioitunut tai esimerkiksi kadonnut tuote.

Lähtökohtana vaaranvastuun siirtymisessä myyjältä ostajalle on tavaran luovutushetki. Tästä on kuitenkin joitakin poikkeuksia, esimerkiksi kuljetettavan tavaran vaaranvastuu siirtyy ostajalle jo kaupantekohetkellä ja jos tavara ei sijaitse myyjän luona, vaan se noudetaan jostakin muualta, vaaranvastuu siirtyy ostajalle, kun jokin tietty tavara on yksilöity hänelle ja hän saa tietää tavaran olevan noudettavissa. Samoin, jos ostaja ei nouda tai vastaanota hänen saatavillaan pidettävää tavaraa ajoissa, hänellä on vaaranvastuu siitä, että kyseinen tavara huonontuu luontaisten ominaisuuksiensa vuoksi sen jälkeen, kun myyjä on tehnyt mitä luovutus häneltä edellyttää.

Jos ostaja taas palauttaa tavaran myyjälle siinä ilmenneen virheen vuoksi tarkastusta tai virheen oikaisemista varten, on myyjällä vaaranvastuu siihen asti, kunnes tavara luovutetaan jälleen takaisin ostajalle.

Jos ostaja ja myyjä ovat sopineet avoimesta kaupasta ja tavara on luovutettu ostajalle, vaaranvastuu tavarasta on hänellä siihen asti, kunnes tavara on palautettu takaisin myyjän hallintaan.

Kun vaaranvastuu tuotteesta on ostajalla ja tavara tuhoutuu, katoaa, huonontuu tai vähenee myyjästä riippumattomasta syystä, ostajan on maksettava tuotteesta kauppahinta.

Lisätietoja vaaranvastuun siirtymisestä ja merkityksestä voi kysyä esimerkiksi lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa