Miten poliisi/virkamies on velvollinen todistaa itsensä, kun virkamiestä vaaditaan tai häneltä pyydetään todistamaan onko hän oikeasti virkamies? Esimerkiksi estääkseen poliisiviran väärinkäyttöä julkisuudessa. Miten yksityinen pystyy varmistamaan, että poliisiviranomainen tai virkamies ei ole huijari, joka esittää olevan virkamiestä väärinkäyttötarkoituksissa? Onko poliisimiehillä henkilökorttiin/passiin verrattavissa oleva todistus, jota hän pitää pyydettäessä esittää ja minkä niminen tämä todistus on? Mikä laki tukee ko. todistamisvelvollisuutta yksityiselle?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Poliisin on lain mukaan esitettävä pyydettäessä virkamerkkinsä jos sen esittäminen on vain mahdollista toimenpiteen suorittamista vaarantamatta. Poliisimiehen tavallisesti erottaa myös virkatehtävässä käytettävästä puvusta, jonka vuoksi tavallisesti poliisi ei virkamerkkiään näytä, jollei sitä häneltä pyydetä.

Asiasta säädetään poliisilaissa. Jos herää epäilys esimerkiksi huijausyrityksestä, jossa henkilö vain esittää poliisia, poliisin asema kannattaa varmistaa soittamalla poliisilaitokselle.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »