Hei,

Mitä kannattaa tehdä tilanteessa, jossa sanotaan että kameroiden kautta on katsottu että henkilö on viettänyt liikaa aikaa kassapäätteen takana, joka sijaitsee myymälän puolella, eikä tarpeeksi myymälässä (hyllyjen siivoaminen jne). Tämä lausunto oli tullut Italiasta Suomeen, jonka jälkeen varoitus annettu. Toisin sanoen Italiassa katsottu myymälän tallenteita, jonka jälkeen lähetetty viestiä Suomeen.

Asiasta ei neuvoteltu, vaan annettiin yllätyksenä kirjallinen varoitus.

Työtehtävä on vaateliikkeen myyjä. Brandin omistaa Italialainen yritys.

Kirjallinen varoitus toteaa "työvuoron laiminlyöminen" ja seuraavasta kirjallisesta varoituksesta työsuhteen päättyminen.

Voiko työnantaja tehdä näin?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Kiitos viestistäsi.

Suomessa työpaikan kameravalvonnasta on säädetty lailla. Kameravalvonta pitää rajoittaa välttämättömään ja valvonnan on oltava aina mahdollisimman avointa. Työntekijöiden tulisi aina tietää, mihin kameravalvontaa käytetään.

Työnantaja voi käyttää kameravalvontaa työntekijöiden ja muiden tiloissa oleskelevien henkilökohtaisen turvallisuuden varmistamiseksi, omaisuuden suojaksi tai tuotantoprosessien sujuvuuden varmistamiseksi. Tapauksessasi myymälän valvonta on siis todennäköisesti lain mukaista ja perusteltua esimerkiksi henkilöstön turvallisuuden takaamiseksi ja omaisuuden suojelemiseksi.

Vaikka kameravalvonta olisikin sinänsä sallittu, sitä ei voida kuitenkaan käyttää yksittäisen työntekijän tarkkailuun työpaikalla. Työntekijöiden työskentelyn valvontaa ei siis ole mahdollista suorittaa nauhoituksia katselemalla. Siinä tapauksessa että kyseessä on työsuhteen päättämisperusteen toteennäyttäminen, nauhoituksia voidaan käyttää. Tällöinkin toteennäyttäminen voi perustua vain tilanteeseen, jossa työnantajalla on jo muutoinkin ennestään tiedossaan irtisanomisperuste. Nauhoituksia ei siis voi katsella siinä tarkoituksessa, että niistä etsittäisiin mahdollisia irtisanomisperusteita.

Antamiesi tietojen perusteella vaikuttaa siltä, ettei työnantaja noudata avointa ja lainmukaista linjaa kameravalvonnan suhteen. Lainvastainen kameravalvonta voi tulla rangaistavaksi esimerkiksi yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain rikkomisena.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]