Hei.
Olen vakaumukseltani ateisti, mutta käyn uskonnon tunneilla käytännön syistä. Tämän takia menin koulun pääsiäiskirkkoon ja siellä muiden noustessa seisomaan jäin itse istumaan, koska minusta tuntuu väärältä osoittaa tunnustusta asialle johon en usko. Kirkon jälkeen luokanvalvojani alkoi puhumaan kanssani asiasta ja sanoi etten osaa käyttäytyä tms. koitin selittää tilannetta hänelle, mutta hän vain jatkoi raivoamista ja vaati ettei sama toistu. Onko opettajalla siis oikeutta pyytää minua seisomaan kirkossa vai ei? Tilanteesta jäi todella paha mieli ja haluan selvittää asian kunnolla.

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!
Uskonnon ja omantunnon vapaudesta säädetään Suomen perustuslaissa. Sen mukaan jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus. Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.
Opetuksessa ja kasvatuksessa tulisi yleisesti kunnioittaa yksilön vakaumusta ja lapsen oikeuksia. Negatiivinen uskonnonvapaus koskee myös uskonnon harjoittamista eli ketään voida velvoittaa osallistumaan omantuntonsa vastaisesti jumalanpalvelukseen tai muuhun uskonnolliseen tilaisuuteen. Toisaalta tämä ei saa estää muiden positiivista uskonnon harjoittamisen vapautta.
Perustuslaki siis turvaa uskonnon ja omantunnon vapauden, mutta samalla myös vaatii eri uskonto- tai katsomuskuntiin kuuluvia kunnioittamaan toistensa näkemyksiä. Rikoslaissa on säädetty myös uskonrauhan loukkaamisesta, joskaan siitä ei ole tässä tilanteessa todellakaan kysymys. Käytännön elämässä erinäisissä laitoksissa, kuten kouluissa, järjestetyt uskonnollissävytteiset tilaisuudet ja niihin osallistuminen on osoittautunut hyvin ongelmalliseksi. Nykyisin on kuitenkin katsottu, että esimerkiksi jumalanpalveluksiin ei voida velvoittaa osallistumaan, jos se on henkilön omantunnon vastaista. Tällöin henkilölle tulee järjestää muuta toimintaa. Missään ei ole kuitenkaan käsitelty sitä kysymystä, miten uskonnolliseen tilaisuuteen osallistuvan henkilön tulee käyttäytyä, jos hän on esimerkiksi ateisti. Kolikon eri kääntöpuolilla ovat kyseisen henkilön omantunnon vapaus ja oikeus olla osallistumatta omantunnon vastaisesti uskonnon harjoittamiseen sekä henkilön velvollisuus kunnioittaa muiden uskonnon harjoittamista. Asiasta kannattaa vielä keskustella rauhallisesti opettajan kanssa ja yrittää löytää molemmille osapuolille sopiva ratkaisu.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]