» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Tapauksessa oli kyse yhteisomistuksessa olevan kiinteistön halkomisesta. Asianomaiset eivät olleet sopineet halkomistavasta, joten arvioitavana oli se, onko halkominen suoritettava tilushalkomisena vai kokonaisarvohalkomisena. Lähtökohtainen tapa halkomiseen, jos asiasta ei ole erikseen sovittu, on kiinteistönmuodostamislain mukaan tilushalkominen, josta voidaan kuitenkin poiketa tarkoituksenmukaisuusperusteella.
Toimitusmiehet päättivät suorittaa halkomisen kokonaisarvohalkomisena sen ollessa tarpeen tarkoituksenmukaisen jakotuloksen aikaansaamiseksi. Kokonaisarvohalkominen toteuttu parhaiten kunkin osakkaan tarpeiden ja toiveiden toteuttamisen ja erilaisten arvojen huomioimisen jaossa. Lapin käräjäoikeus maaoikeutena katsoi, ettei kokonaisarvohalkominen olisi tapauksessa tarkoituksenmukaisin halkomisen tapa ja siksi pysytti toimitusmiesten päätöksen.
Korkein oikeus kumosi toimitusmiesten ja maaoikeuden päätöksen ja määräsi toimitusmiesten toimittamaan halkomisen uudelleen tilushalkomisena. Korkein oikeus katsoi jääneen näyttämättä, että kokonaisuutena arivoiden tarkoituksenmukainen halkomistulos edellyttäisi poikkeamista kiinteistönmuodostamislain mukaisesta pääsäännöstä. Tapauksessa ei oltu näytetty, että esimerkiksi rakennusten sijainti tai ranta-alueiden jakautuminen olisi tilusjaon esteenä.
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Aiheeseen liittyvät tapaukset
Selaa lakitietoa