Minilex - Lakipuhelin

Velan vanhentuminen kymmenessä vuodessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velan yleinen vanhentumisaika on kolme vuotta. Vanhentumisajan alkamisajankohdaksi on säännelty eri sääntöjä. Esimerkiksi vanhentumisaika alkaa kulua velan eräpäivästä, jos se on velallista sitovasti ennalta määrätty. Mikäli yksikään kolmen vuoden vanhentumisaikaa koskeva sääntö ei sovellu, muuttuu velan vanhentumisaika kymmeneksi vuodeksi.

Yleisen kolmen vuoden vanhentumisajan rinnalla on täten toissijainen yleinen vanhentumisaika, joka on kymmenen vuotta. Huomionarvoista on, että kymmenen vuoden vanhentumisaika alkaa kulua oikeusperusteen syntymisestä, eli eri periaatteen mukaisesti kuin kolmen vuoden vanhentumisaika.

Kymmenen vuoden vanhentumisaika soveltuu toistaiseksi myönnettyyn tai ehdollisesti syntyvään velkaan. Velka voi velkasuhteen kestäessä esimerkiksi muuttua toistaiseksi voimassa olevaksi ja vaadittaessa maksettavaksi. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun maksuaikataulusta luovutaan. Jos velka erääntyy velkojan vaatimuksen perusteella tai muun syyn johdosta, siirrytään vanhentumisessa kolmen vuoden vanhentumisaikaan erääntymisestä lukien.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa