Minilex - Lakipuhelin

Velan erityinen vanhentumisaika

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Velan vanhentuminen tarkoittaa sitä, että velka raukeaa sen johdosta, ettei velkoja ole lakiin tai sopimukseen perustuvan ajan kuluessa vaatinut velkaa maksettavaksi eikä velallinen ole samana aikana tunnustamalla uudistanut velkaa. Velan vanhentumisen perusteena on ajan kuluminen ja velkasuhteen osapuolten passiivisuus. Velan vanhentumisen ensisijaisena ja yleisenä vanhentumisaikana on kolme vuotta. Laissa on kuitenkin säädetty myös kahdesta muusta vanhentumisajasta: toissijaisesta ja erityisestä vanhentumisajasta.

Toissijainen velan vanhentumisaika on kymmenen vuotta. Toissijainen vanhentumisaika on yleensä voimassa sellaisissa veloissa, joissa velan eräpäivä ei ole tiedossa. Erityinen vanhentumisaika taas koskee sellaisia velkoja, joille velkojan ei tarvitse hakea erillistä maksutuomiota oikeudesta voidakseen periä ne ulosoton kautta. Tällaisia velkoja ovat esimerkiksi verot, julkiset maksut, sairaala-, ja muut julkisen terveydenhuollon maksut, elatusapuvelat sekä sakot. Näiden velkojen vanhentumisaika on viisi vuotta. Velan erityisestä vanhenemisajasta säädetään muussa kuin velan vanhentumisesta annetussa laissa. Joissain veloissa velan erityinen vanhentumisaika voi vaihdella velasta riippuen muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Velan vanhentumisesta sekä erityisestä vanhentumisajasta saat tietoa tutustumalla muihin Minilex-artikkeleihin tai ottamalla yhteyden lakimieheen, joka kertoo Sinulle mielellään lisää velan vanhentumiseen liittyvistä asioista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa