Minilex - Lakipuhelin

Velan erityinen vanhentumisaika

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velan vanhentuminen tarkoittaa sitä, että velka raukeaa sen johdosta, ettei velkoja ole lakiin tai sopimukseen perustuvan ajan kuluessa vaatinut velkaa maksettavaksi eikä velallinen ole samana aikana tunnustamalla uudistanut velkaa. Velan vanhentumisen perusteena on ajan kuluminen ja velkasuhteen osapuolten passiivisuus. Velan vanhentumisen ensisijaisena ja yleisenä vanhentumisaikana on kolme vuotta. Laissa on kuitenkin säädetty myös kahdesta muusta vanhentumisajasta: toissijaisesta ja erityisestä vanhentumisajasta.

Toissijainen velan vanhentumisaika on kymmenen vuotta. Toissijainen vanhentumisaika on yleensä voimassa sellaisissa veloissa, joissa velan eräpäivä ei ole tiedossa. Erityinen vanhentumisaika taas koskee sellaisia velkoja, joille velkojan ei tarvitse hakea erillistä maksutuomiota oikeudesta voidakseen periä ne ulosoton kautta. Tällaisia velkoja ovat esimerkiksi verot, julkiset maksut, sairaala-, ja muut julkisen terveydenhuollon maksut, elatusapuvelat sekä sakot. Näiden velkojen vanhentumisaika on viisi vuotta. Velan erityisestä vanhenemisajasta säädetään muussa kuin velan vanhentumisesta annetussa laissa. Joissain veloissa velan erityinen vanhentumisaika voi vaihdella velasta riippuen muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen.

Velan vanhentumisesta sekä erityisestä vanhentumisajasta saat tietoa tutustumalla muihin Minilex-artikkeleihin tai ottamalla yhteyden lakimieheen, joka kertoo Sinulle mielellään lisää velan vanhentumiseen liittyvistä asioista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa