Minilex - Lakipuhelin

Vanhentuneen velan maksu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velan vanhentuminen merkitsee sitä, että velallisella ei ole enää velvollisuutta maksaa velkaansa eikä velkojalla toisaalta ole enää oikeutta periä kyseistä velkaa. Tietyissä tilanteissa vanhentuneen velan maksu voi kuitenkin johtaa siihen, että maksunsaajan tulee palauttaa saamansa suoritus maksajalle.

Pääsääntöisesti jos velallinen esimerkiksi erehdyksessä maksaa vanhentuneen velan, velallisella ei ole oikeutta saada maksuaan takaisin velkojalta. Vanhentuneen velan maksaminen ei siten pääsäännön mukaan merkitse perusteettoman edun syntymistä velkojalle. Poikkeuksena tästä on velkasuhde, jossa velallinen on yksityishenkilö ja velkoja elinkeinonharjoittaja. Tällöin jos kuluttajavelallinen on maksanut velan tietämättä sen olevan vanhentunut, hänellä on oikeus saada maksusuoritus takaisin elinkeinonharjoittajavelalliselta. Tämä koskee kuitenkin vain seuraavia velkasuhteita: kulutushyödykkeiden kauppa, luoton myöntäminen kuluttajalle tai luotonantajan saatava yksityistakaajalta tai yksityiseltä pantinantajalta.

Velkojan tulee palauttaa saamansa maksu myös silloin, kun maksajan olisi pitänyt tietää velan olleen vanhentunut. Todistustaakka asiassa on velkojalla: maksajan oletetaan olleen tietämätön velan vanhentumisesta, ellei maksunsaaja vetoa maksajan tietoisuuteen velan vanhentumisesta ja pysty myös osoittamaan velallisen tietoisuutta. Velkojan todistustaakkaa perusteellaan sillä, että yleensä vanhentunutta velkaa ei makseta tarkoituksellisesti.

Velkojan tulee lisäksi maksaa rahamäärälle korkolain mukaista korkoa siitä päivästä lukien, jona hän sai vanhentunutta velkaa koskevan suorituksen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]