Minilex - Lakipuhelin

Vanhentuneen velan maksu

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Velan vanhentuminen merkitsee sitä, että velallisella ei ole enää velvollisuutta maksaa velkaansa eikä velkojalla toisaalta ole enää oikeutta periä kyseistä velkaa. Tietyissä tilanteissa vanhentuneen velan maksu voi kuitenkin johtaa siihen, että maksunsaajan tulee palauttaa saamansa suoritus maksajalle.

Pääsääntöisesti jos velallinen esimerkiksi erehdyksessä maksaa vanhentuneen velan, velallisella ei ole oikeutta saada maksuaan takaisin velkojalta. Vanhentuneen velan maksaminen ei siten pääsäännön mukaan merkitse perusteettoman edun syntymistä velkojalle. Poikkeuksena tästä on velkasuhde, jossa velallinen on yksityishenkilö ja velkoja elinkeinonharjoittaja. Tällöin jos kuluttajavelallinen on maksanut velan tietämättä sen olevan vanhentunut, hänellä on oikeus saada maksusuoritus takaisin elinkeinonharjoittajavelalliselta. Tämä koskee kuitenkin vain seuraavia velkasuhteita: kulutushyödykkeiden kauppa, luoton myöntäminen kuluttajalle tai luotonantajan saatava yksityistakaajalta tai yksityiseltä pantinantajalta.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Velkojan tulee palauttaa saamansa maksu myös silloin, kun maksajan olisi pitänyt tietää velan olleen vanhentunut. Todistustaakka asiassa on velkojalla: maksajan oletetaan olleen tietämätön velan vanhentumisesta, ellei maksunsaaja vetoa maksajan tietoisuuteen velan vanhentumisesta ja pysty myös osoittamaan velallisen tietoisuutta. Velkojan todistustaakkaa perusteellaan sillä, että yleensä vanhentunutta velkaa ei makseta tarkoituksellisesti.

Velkojan tulee lisäksi maksaa rahamäärälle korkolain mukaista korkoa siitä päivästä lukien, jona hän sai vanhentunutta velkaa koskevan suorituksen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa