Minilex - Lakipuhelin

Yrityksen velan vanhentuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velan vanhentumisaika alkaa kulua eräpäivästä, jos se on velallista sitovasta ennalta määrätty. Jos eräpäivästä ei ole sovittu, vanhentumisaika alkaa kulua, kun myyjä on luovuttanut kaupan kohteen ostajalle tai kun velkojana toimiva sopijapuoli on täyttänyt oman suoritusvelvollisuutensa.

Velkoja voi katkaista velan vanhentumisen, jos velkoja vaatii velalliselta suoritusta tai muulla tavoin muistuttaa velallista velasta. Katkaisutoimenpiteillä velka voi olla kuitenkin voimassa maksimissaan 20 vuotta tilanteissa, joissa velkojana on jokin muu kuin luonnollinen velkoja. Tällainen voisi olla esimerkiksi yritys tai yhteisö. 20 vuoden määräaikaa ei näin ollen voida katkaista edes katkaisutoimenpiteillä.  Velan vanheneminen katkeaa luonnollisesti myös, kun velallinen suorittaa velan.  

Velan yleinen vanhentumisaika on kolme vuotta. Osapuolilla ei ole mahdollisuutta sopia velan vanhentumisajasta toisin. Jos velkoja, esim. toinen yritys, on joutunut hakemaan tuomioistuimelta ulosottoperusteen velallista kohtaan, on velka voimassa viisi vuotta ulosottoperusteen antamisesta.

Vanhentumisaika voi olla 10 vuotta tilanteissa, jossa yritysten välillä on sattunut sopimuksen ulkopuolinen vahinko. Esimerkkinä sopimuksen ulkopuolisesta vahingosta on tilanne, jossa toisen yrityksen työntekijä vahingoitta toisen yrityksen työntekijän omaisuutta, esimerkiksi autoa. Vanhentumisaika alkaa vahingon havaitsemisesta.

Lisätietoa velan vanhentumisesta antaa asiantunteva lakimiestiimimme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]