Minilex - Lakipuhelin

Vainajan velan vanhentuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velallisen kuolema ei lakkauta velkasaatavien olemassaoloa, vaan yksityishenkilön kuollessa ne velat ja muut velvoitteet, joista hän oli eläessään vastuussa, siirtyvät ainoastaan kuolinpesän vastattaviksi. Vanhenemisajat eivät nollaudu henkilön kuollessa, vaan ne kuluvat normaaliin tapaan. Jos esimerkiksi jonkin velan osalta vanhenemisaikaa on ollut kuolinhetkellä jäljellä vuoden verran, voi velkoja velallisen kuoleman jälkeen katkaista vanhenemisen kuten hän olisi suorittanut katkaisemisen velallisen eläessä.

Toisaalta jos velkoja ei tee katkaisemista vanhenemisajan kuluessa, velka vanhentuu samaan tapaan kuin vielä elävän henkilön velka olisi vanhentunut.

Kuten on mahdollista myös elävien yksityishenkilöiden osalta, myöskin vainajan eläessään tekemän velan osalta on olemassa mahdollisuus velan lopulliseen vanhentumiseen. Lopullisesta vanhenemisesta on kirjoitettu tarkemmin toisessa tämän kategorian artikkelissa. Sillä tarkoitetaan ainoastaan yksityishenkilöä koskevaa vanhentumisaikaa, jonka jälkeen velka on lopullisesti vanhentunut, vaikka velkoja olisi toimenpiteillään katkaissut vanhentumisen säännöllisin väliajoin. Lopullisella vanhentumisella tarkoitetaan kahta keskenään erilaista lopullista vanhentumista: velan erääntymisestä laskettavaa vanhentumista ja ulosottoperusteen määräajan loppuun kulumiseen perustuvaa lopullista vanhentumista. Näiden kahden vanhentumisajan sisältöä ja valinnantekoa soveltamisessa käsitellään toisissa tämän kategorian artikkeleissa.

On kuitenkin tärkeää tietää, että vainajan velka on eri asia kuin kuolinpesän velka. Edellisessä kappaleessa kuvattu lopullinen ulosottoperustevanhentuminen ei koske velkaa, jonka kuolinpesän osakkaat ovat tehneet kuolinpesän nimiin. Saatava, josta on annettu ulosottoperuste, esimerkiksi tuomioistuimen suoritustuomio, on luonnollisilla henkilöillä (yksityishenkilöillä) täytäntöönpanokelpoinen määräajan. Jos vainaja on ottanut eläessään velkaa, johon on olemassa ulosottoperuste, vanhentuu tällainen saatava ulosottoperusteen määräajan (15 tai 20 vuotta) kuluessa umpeen, eikä sitä ole tämän jälkeen mahdollista periä myöskään kuolinpesältä. Vainajan eläessään tekemää velkaa koskevat vanhentumisajat voivat siis koitua myös kuolinpesän eduksi, mutta osakkaiden kuolinpesän nimissä tekemää velkaa ei koske lopullinen ulosottoperustevanhentuminen. Sen sijaan osakkaan omaa velkaa koskevat normaaliin tapaan lopullisen vanhentumisen säännökset.

Kuolinpesän osakkaille ja samalla jäämistön arvolle saattaa olla erityisen merkityksellistä, mitkä vainajan veloista ovat vanhentuneet ja mitkä velkasuhteet saattavat pysyä voimassa vielä pitkälle tulevaisuuteen. Yksittäisen velkasuhteen tilanteen selvittämiseksi saattaa olla kannattavaa kääntyä Minilexin lakipuhelimen puoleen, sillä velan vanhentumissäännöstöt saattavat tuntua monimutkaisilta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]