Minilex - Lakipuhelin

Rikosoikeudellisen velan vanheneminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikokseen perustuvaa velkaa ei lähtökohtaisesti katsota vanhentuneeksi niin kauan, kun rikosasiassa voidaan nostaa syyte tai kun rikosasian käsittely on vireillä tuomioistuimessa. Kun syyteoikeus päättyy tai asian käsittely tuomioistuimessa lakkaa, rikokseen perustuva velka vanhenee välittömästi, ellei yleistä vanhentumisaikaa ole vielä jäljellä. Velan yleinen vanhenemisaika on 3 vuotta, lopullisesti velka vanhenee pääsääntöisesti 20 vuodessa. Tästä poikkeuksena ovat rikokseen perustuva velka tai se, että velkoja on yksityishenkilö, jolloin velka vanhenee lopullisesti 25 vuoden kuluessa.

Myös ulosottoperusteen määräaika on 20 korvaussaatavan perustuessa rikokseen, josta velallinen on tuomittu vankeuteen, valvontarangaistukseen tai yhdyskuntapalveluun. Tämän jälkeen velallinen ei ole velvollinen enää maksamaan velkaa.

Jos kyse on rikokseen perustuvasta vahingonkorvaussaatavasta vanhentumisaika alkaa kulua siitä, kun vahingonkärsijä on saanut sellaiset tiedot vahingosta, että hän pystyy esittämään korvausvaatimuksen vahingonaiheuttajalle. Yleinen vanhentumisaika on tällöinkin 3 vuotta. Vahingonkärsijän on kuitenkin katkaistava vanhentumisaika 10 vuoden kuluessa vahinkoon johtaneesta tapahtuneesta. Tämä ei kuitenkaan rajoita vahingonkärsijän oikeutta vaatia korvausta henkilö- tai ympäristövahingosta

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]