Minilex - Lakipuhelin

Velka ei vanhene

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

”Velka ei vanhene” on monen ihmisen ajatusmaailmaan pinttynyt ajatus. Nyky-yhteiskunnan trendinä on kuitenkin ollut ihmisten lisääntyvää velkaantuminen, mistä johtuen velan vanhentumiseen liittyvää lainsäädäntöä on päivitetty. Ihmisille herääkin kysymyksiä velan vanhentumisesta ja muista asiaan liittyvistä seikoista. Onkin syytä pohtia pitääkö väite ”velka ei vanhene” paikkansa vielä nyky-yhteiskunnassa. Velkojen vanhentumisesta on säädetty lakeja ja laissa yleisenä pääsääntönä pidetään, että velka vanhenee kolmessa vuodessa, ellei vanhentumista ole sitä ennen katkaistu. Jotta vanhentumisen katkaisemisen käsitteen voisi ymmärtää tulee ensin määritellä mitä tarkoitetaan velan vanhentumisella.

 

Onkin syytä huomata, että on olemassa velan yleinen vanhentuminen ja velan lopullinen vanhentuminen. Velan yleinen vanhentuminen tarkoittaa siis edellä mainittua, yleistä kolmen vuoden aikajaksoa. Kuten mainittua, voi velan vanhentumisen katkaista. Velka vanhenee kolmessa vuodessa mikäli velkaa ei ole tänä aikana esimerkiksi laskutettu. Mikäli velka on laskutettu, mutta maksamattomasta velasta ei ole esimerkiksi huomautettu tai käynnistetty mitään muitakaan perintätoimia kolmen vuoden aikana, velka vanhenee. Tekemällä siis esimerkiksi edellä mainitut toimet, voi velan vanhenemisen katkaista. On myös huomattavaa, että yleinen vanhentumisaika pitenee viiteen vuoteen, jos velalle on haettu ulosottoperuste.

 

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Velan lopullinen vanhentuminen tarkoittaa taas sitä, että jokainen velka vanhenee jossain vaiheessa vaikka olisikin tehty toimet velan vanheneminen katkaisemiseksi. Erilaisilla veloilla on erilaiset lopulliset vanhentumisajat. Tässäkin asiassa velat jakautuvat kahteen eri kategoriaan. Ensinnäkin yksityishenkilön perimät velat, jotka vanhenevat 25 vuodessa. Tosin, jos velalle on haettu ulosottoperuste, vanhenee se jo 20 vuoden kuluessa. Toiseksi velat, joissa velkojana on yritys tai yhteisö, vanhenevat 20 vuodessa tai 15 vuodessa, mikäli velalle on haettu ulosottoperuste.

 

On myös syytä kiinnittää huomiota siihen, koska velka alkaa vanhentumaan. Jos eräpäivästä on sovittu, alkaa velka luonnollisesti vanhentumaan eräpäivästä. Jos eräpäivää ei ole sovittu alkaa velka vanhenemaan esimerkiksi siitä hetkestä, kun kaupan kohteena oleva esine on luovutettu ostajalle. Velan vanhentuminen voi siis olla monimutkainen prosessi vanhentumisaikoineen ja niiden alkamisineen. Siksi voidaankin todeta, että ”velka ei vanhene” on vanhentunut väite, joka ei pidä paikkaansa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa