Minilex - Lakipuhelin

Velka ei vanhene

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

”Velka ei vanhene” on monen ihmisen ajatusmaailmaan pinttynyt ajatus. Nyky-yhteiskunnan trendinä on kuitenkin ollut ihmisten lisääntyvää velkaantuminen, mistä johtuen velan vanhentumiseen liittyvää lainsäädäntöä on päivitetty. Ihmisille herääkin kysymyksiä velan vanhentumisesta ja muista asiaan liittyvistä seikoista. Onkin syytä pohtia pitääkö väite ”velka ei vanhene” paikkansa vielä nyky-yhteiskunnassa. Velkojen vanhentumisesta on säädetty lakeja ja laissa yleisenä pääsääntönä pidetään, että velka vanhenee kolmessa vuodessa, ellei vanhentumista ole sitä ennen katkaistu. Jotta vanhentumisen katkaisemisen käsitteen voisi ymmärtää tulee ensin määritellä mitä tarkoitetaan velan vanhentumisella.

 

Onkin syytä huomata, että on olemassa velan yleinen vanhentuminen ja velan lopullinen vanhentuminen. Velan yleinen vanhentuminen tarkoittaa siis edellä mainittua, yleistä kolmen vuoden aikajaksoa. Kuten mainittua, voi velan vanhentumisen katkaista. Velka vanhenee kolmessa vuodessa mikäli velkaa ei ole tänä aikana esimerkiksi laskutettu. Mikäli velka on laskutettu, mutta maksamattomasta velasta ei ole esimerkiksi huomautettu tai käynnistetty mitään muitakaan perintätoimia kolmen vuoden aikana, velka vanhenee. Tekemällä siis esimerkiksi edellä mainitut toimet, voi velan vanhenemisen katkaista. On myös huomattavaa, että yleinen vanhentumisaika pitenee viiteen vuoteen, jos velalle on haettu ulosottoperuste.

 

Velan lopullinen vanhentuminen tarkoittaa taas sitä, että jokainen velka vanhenee jossain vaiheessa vaikka olisikin tehty toimet velan vanheneminen katkaisemiseksi. Erilaisilla veloilla on erilaiset lopulliset vanhentumisajat. Tässäkin asiassa velat jakautuvat kahteen eri kategoriaan. Ensinnäkin yksityishenkilön perimät velat, jotka vanhenevat 25 vuodessa. Tosin, jos velalle on haettu ulosottoperuste, vanhenee se jo 20 vuoden kuluessa. Toiseksi velat, joissa velkojana on yritys tai yhteisö, vanhenevat 20 vuodessa tai 15 vuodessa, mikäli velalle on haettu ulosottoperuste.

 

On myös syytä kiinnittää huomiota siihen, koska velka alkaa vanhentumaan. Jos eräpäivästä on sovittu, alkaa velka luonnollisesti vanhentumaan eräpäivästä. Jos eräpäivää ei ole sovittu alkaa velka vanhenemaan esimerkiksi siitä hetkestä, kun kaupan kohteena oleva esine on luovutettu ostajalle. Velan vanhentuminen voi siis olla monimutkainen prosessi vanhentumisaikoineen ja niiden alkamisineen. Siksi voidaankin todeta, että ”velka ei vanhene” on vanhentunut väite, joka ei pidä paikkaansa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]