- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Rikollisen teon tehnyt henkilö voi joutua velkasuhteeseen laittoman teon vuoksi, kuten maksamaan vahingonkorvauksia rikoksen uhrille. Rikoksesta johtuvaa velkaa ei katsota vanhentuneeksi niin kauan kun rikosasiassa voidaan nostaa syyte tai kun rikosasian käsittely on vireillä tuomioistuimessa. Säännös koskee henkilö-, esine- ja varallisuusvahinkoihin perustuvia korvausvaatimuksia. Vahingonkorvausvaatimus voidaan siis esittää rikosasiassa siitä riippumatta, olisiko korvausvaatimus muutoin vanhentunut lain nojalla.
Oikeudenkäynnin tehokkuuden kannalta on perusteltua, että vahingonkorvausvaatimus käsitellään rikosasian käsittelyn yhteydessä. Vahingonkärsijä voi odottaa, että tapahtumat selvitetään rikosprosessin yhteydessä ilman pelkoa velan vanhentumisesta, kunhan velka johtuu rikollisesta teosta. Kun rikoksesta johtuvan velan vanhentumisaika on sidoksissa syyteoikeuteen ja tuomioistuinkäsittelyaikaan, voi vanhentumisaika vakavista rikoksista johtuvissa veloissa olla huomattavan pitkä.
Rikoksesta johtuvan velan vanhentuminen on kytköksissä siis syyteoikeuden vanhentumiseen. Syyteoikeus vanhentuu, jollei syytettä ole nostettu
Tästä voidaan huomata, että korvausvelan vanhentuminen voi lykkäytyä rikosasian käsittelyn perusteella vain silloin, kun kyseessä on vakava rikos, sillä korvausveloissa yleinen vanhentumisaika on kolme vuotta. Syyteoikeuden vanhentuminen katkeaa silloin, kun syyte nostetaan. Syytteen nostamisen jälkeen syyteoikeus ei pääse vanhenemaan. Sen jälkeen, kun tuomioistuin on tuominnut velan maksettavaksi asianosaiselle, velka vanhentuu yleisten sääntöjen mukaisesti.
Minilexin asiantuntijat auttavat Sinua mielellään asiaan liittyvissä kysymyksissäsi.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.