Minilex - Lakipuhelin

Vanhentuneen velan tunnustaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velan vanhentuminen tarkoittaa sitä, että velka raukeaa, koska velkoja ei ole katkaissut velan vanhentumista tietyn ajan kuluessa asianmukaisin tavoin eikä velallinen ole maksamalla velkaa uudistanut velvoitettaan. Mikäli velka vanhenee, ei myöskään velallisen tarvitse enää suorittaa velkaa eikä velkojalla ole enää oikeutta sitä periä velalliselta. Pääsääntöisesti velka vanheneekin kolmessa vuodessa eräpäivästä, mikäli velkoja tai velallinen ei ole katkaissut velan vanhentumista asianmukaisin keinoin. Aina kun katkaiseminen tapahtuu, alkaa uuden kolmen vuoden ajanjakson laskeminen. Suoritustuomion jälkeen velka vanhenee myös viiden vuoden kuluessa.

Velan vanhentuminen voidaan siis käytännössä katkaista vapaamuotoisesti velkojan muistutuksella. Tällainen muistutus voi olla laskuna lähetetty perintäkirje. Mikäli velka on vanhentunut ja velallinen silti maksaa sen tai edes osan siitä, hän tunnustaa velan. Velan tunnustamisella siis tarkoitetaan käytännössä velan maksamista. Velan voi siis vapaaehtoisesti maksaa, vaikka se olisikin vanhentunut. Tällöin velallinen ei kuitenkaan enää sen jälkeen voi vedota velan vanhentumiseen, koska on itse tunnustanut velan olemassaolon maksamalla sitä. Velkojalla ei näin ollen ole myöskään oikeutta perisä maksuja velkojalta takaisin jälkikäteen, vaikka velka olisikin ollut vanhentunut. Mikäli asiasta heräsi kysymyksiä, voitte ottaa yhteyttä lakimiehiimme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]