Minilex - Lakipuhelin

Vanhentuneen velan periminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velallisen velvollisuus suorittaa velka lakkaa, kun velka vanhentuu. Vanhentunutta velkaa ei siten voida periä maksettavaksi. Vanhentunut velka jää velkojan tappioksi. Velan vanhentuminen voidaan estää katkaisemalla velan vanhentumisaika. Velka vanhentuu kuitenkin lopullisesti tietyn ajan kuluessa sen syntymisestä, jolloin velkojalle ei jää enää keinoja vaatia velan maksua. Voit lukea velan vanhentumisesta, vanhentumisajasta ja sen katkaisemisesta lisää Minilexin sivuilta.

Kuittausoikeus on poikkeus vanhentuneen velan perimisestä. Velkoja saa käyttää vanhentunutta saatavaa kuittaukseen, jos kuittauksen edellytykset ovat täyttyneet ennen saatavan vanhentumista tai jos osapuolten saatavat liittyvät samaan oikeussuhteeseen. Saatavat liittyvät samaan oikeussuhteeseen esimerkiksi silloin, kun A:lla on B:ltä saatavia perustuen A:n suorittamaan urakkaan ja B:llä saatavia A:lta perustuen A:n sopimusrikkomukseen urakkasopimuksessa.

Velan vanhentuminen ei vapauta velallisen antamaa vakuutta. Vanhentuminen ei estä velkojaa saamasta suoritusta sellaisesta vakuudeksi annetusta velallisen omaisuudesta, johon velkojalla on pantti- tai pidätysoikeus. Muun kuin velallisen antama vakuus sen sijaan vapautuu päävelan vanhentumisen yhteydessä.

Myös konkurssisaatavaa koskee poikkeus vanhentuneen velan perimiskiellosta. Jos velkojan saatava on otettu huomioon konkurssituomiossa, vanhentumisajan kuluminen ei estä maksun saamista konkurssipesään kuuluvasta omaisuudesta.

Jos velka on vanhentunut ja velallinen on sen silti maksanut velkojalle, ei velallisella ole oikeutta vaatia takaisinmaksua. Kuitenkin, jos kysymys on elinkeinonharjoittajan saatavasta, joka perustuu kulutushyödykkeen luovuttamiseen tai luoton myöntämiseen kuluttajalle, taikka luotonantajan saatavasta yksityistakaajalta tai yksityiseltä pantinantajalta, velallisella on oikeus saada palautus suorituksesta. Tämä edellyttää, että velallinen on tehnyt suorituksen tietämättä, että velka on vanhentunut. Velkojan on maksettava palautettavalle rahamäärälle korkoa siitä päivästä lukien, jona hän sai vanhentunutta velkaa koskevan suorituksen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]