- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Velan vanhentuminen tarkoittaa sitä, että velan olemassa olo lakkaa jonkin laissa määritetyn määräajan syntymisestä tai muusta vanhentumisajan kulumisen käynnistävästä tapahtumasta. Velan vanhentumisaika voidaan kuitenkin katkaista suhteellisen helposti, mikä tarkoittaa sitä, että katkaisuhetkestä lukien alkaa kulua uusi ja pääsääntöisesti entisen mittainen vanhentumisaika. Useimmissa tapauksissa vanhentumisaika voidaan katkaista miten monta kertaa ja miten usein tahansa. Kaikki vanhentumisajat eivät ole katkaistavissa. Pääsääntöisesti vanhentumisen katkaiseminen on mahdollista yleisen kolmen vuoden, toissijaisen kymmenen vuoden sekä tuomiosta tai muusta ulosottoperusteesta seuraavan viiden vuoden vanhentumisaikojen kohdalla.
Laissa vanhentumisen katkaisutoimet on jaettu vapaamuotoisiin ja oikeudellisiin katkaisutoimiin. Vapaamuotoisissa katkaisutoimissa on kysymys siitä, että osapuolet nimenomaisella huomautuksella tai muulla aktiivisella toiminnalla tuo vastapuolelle tiedon velan olemassaolosta. Vapaamuotoisina katkaisutoimina pidetään osapuolten sopimusta maksujen järjestelystä, velkojen suorittamista tai muunlaista velan tunnustamista sekä velkojan vaatimusta velkojen suorittamisesta tai velkojan antamaa muistutusta velasta. Laissa vapaamuotoiselta katkaisutoimelta edellytetään velan yksilöintiä ja toimen tulee tapahtua velallisen ja velkojan välillä.
Oikeudelliset katkaisutoimiin liittyy oikeusvaikutuksia, joita vapaamuotoisiin katkaisutoimiin ei kuulu. Vanhentumisen oikeudellisia katkaisutoimia ovat velkojan vireille panema kanne, velkojan ilmoitus saatavasta velallista koskevan julkisen haasteen johdosta, velkojan vireille panema ulosottoasia sekä saatavan käsittely tuomioistuinsovittelussa tai sovittelumenettelyssä, jossa tehty sovinto voidaan vahvistaa täytäntöönpanokelpoiseksi.
Velan vanhentumisen katkaisemiseen sekä vapaamuotoisten ja oikeudellisten väliseen suhteeseen liittyvissä tarkemmissa kysymyksissä on suositeltavaa ottaa yhteyttä lakimieheen.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.