Minilex - Lakipuhelin

Yksityisen velan vanhentuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikään velka ei ole ikuinen, sillä kaikki velat vanhentuvat joskus. Laissa velan vanhentumisesta säädetään yleisistä velan vanhentumisen säännöistä. Myös muista laeista on mahdollista löytää erinäisiä säännöksiä liittyen velkoihin. Pääsääntöisesti velan vanhentuminen tulee katkaista 3 vuoden välein esimerkiksi maksumuistutuksella. Mikäli näitä ei ole velkojen toimesta muistettu tehdä, on mahdollista, että velka vanhenee. Vanhentunutta velkaa ei voida enää oikeusteitse periä. Vapaaehtoisesti sen voi tietenkin sen jälkeenkin vielä maksaa. Näitä ns. maksumuistutuksiakaan ei kuitenkaan voida loputtomiin antaa, sillä kaikkien velkojen tulee joskus vanhentua lopullisesti.

Mikäli kyse on ulosottoperusteesta eli tuomion antamisesta, jonka velkojana on yksityishenkilö, vanhentuu velka lopullisesti 20 vuodessa. Mikäli kyse taas on yksityishenkilön velkomasta tavallisesta velan erääntymisestä, vanhenee se 25 vuodessa. Tämä aika katsotaan siis lopulliseksi ajaksi velan vanhentumiselle. Mikäli katkaisutoimilla on 3 vuoden välein muistutettu velasta, ei velka sen mukaisesti vanhene. 20 tai 25 vuoden jälkeen se kuitenkin vanhenee, eikä katkaisutoimistakaan ole enää apua. Lisäksi on mainittava, että velan vanhentumisaika lasketaan kahdella rinnakkaisella ja toisistaan riippumattomalla tavalla. Näitä ovat täytäntöönpanoperusteen eli siis tuomion antaminen ja velan erääntyminen. Velka siis vanhentuu, kun jompikumpi vanhentumisaika on kulunut umpeen. Mikäli sinulle heräsi kysymyksiä asiaan liittyen, voit ottaa yhteyttä lakimiehiimme. He auttavat kyllä!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]