Minilex - Lakipuhelin

Velasta annetun tuomion vanhentuminen

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Pääsääntöisesti velka vanhenee yleisen vanhentumisajan mukaan kolmessa vuodessa. Velka yleensä alkaa vanheta sen erääntymisestä taikka tavaran luovutuksesta. Velan vanhentumisen katkaisemisesta alkaa kulua uusi, entisen pituinen vanhentumisaika. Jos velasta on annettu tuomio tai muu ulosottoperuste, joka voidaan panna täytäntöön lainvoimaisen tuomion tavoin, vanhentumisaika on viisi vuotta tuomion antamisesta.

Velkoja voi näin ollen ikään kuin pidentää vanhentumisaikaa hakemalla maksutuomion velalleen. Velkojan tulee muistaa, että lainvoimainenkin tuomio vanhenee. Mikäli lainvoimainen tuomio tai päätös puretaan myöhemmin, velan ei katsota vanhentuneen tuomion antamisen jälkeen kuluneena aikana.

Huomionarvoista on, että lakia velan vanhentumisesta ei sovelleta veroon taikka julkiseen maksuun, joka voidaan periä ulosottotoimin ilman tuomiota tai päätöstä. Tallaisia ovat esimerkiksi pysäköintivirhemaksut ja julkiset terveyskeskusmaksut. Näihin sovelletaan erityistä vanhentumisaikaa; näihin ei tarvitse hakea erillistä maksutuomiota voidakseen peri velkoja ulosoton kautta. Käytännössä tämä vanhentumisaika on pidempi kuin viisi vuotta, sillä vanhentuminen alkaa näissä tapauksissa viiden vuoden kuluttua sitä seuraavan vuoden alusta, jona se on maksuunpantu taikka maksu määrätty.          

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Lopullinen vanhentuminen asettaa kuitenkin rajan sille, milloin velka on lopullisesti vanhentunut eikä sitä voida periä enää ulosotossa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa