- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Pääsääntöisesti velka vanhenee yleisen vanhentumisajan mukaan kolmessa vuodessa. Velka yleensä alkaa vanheta sen erääntymisestä taikka tavaran luovutuksesta. Velan vanhentumisen katkaisemisesta alkaa kulua uusi, entisen pituinen vanhentumisaika. Jos velasta on annettu tuomio tai muu ulosottoperuste, joka voidaan panna täytäntöön lainvoimaisen tuomion tavoin, vanhentumisaika on viisi vuotta tuomion antamisesta.
Velkoja voi näin ollen ikään kuin pidentää vanhentumisaikaa hakemalla maksutuomion velalleen. Velkojan tulee muistaa, että lainvoimainenkin tuomio vanhenee. Mikäli lainvoimainen tuomio tai päätös puretaan myöhemmin, velan ei katsota vanhentuneen tuomion antamisen jälkeen kuluneena aikana.
Huomionarvoista on, että lakia velan vanhentumisesta ei sovelleta veroon taikka julkiseen maksuun, joka voidaan periä ulosottotoimin ilman tuomiota tai päätöstä. Tallaisia ovat esimerkiksi pysäköintivirhemaksut ja julkiset terveyskeskusmaksut. Näihin sovelletaan erityistä vanhentumisaikaa; näihin ei tarvitse hakea erillistä maksutuomiota voidakseen peri velkoja ulosoton kautta. Käytännössä tämä vanhentumisaika on pidempi kuin viisi vuotta, sillä vanhentuminen alkaa näissä tapauksissa viiden vuoden kuluttua sitä seuraavan vuoden alusta, jona se on maksuunpantu taikka maksu määrätty.
Lopullinen vanhentuminen asettaa kuitenkin rajan sille, milloin velka on lopullisesti vanhentunut eikä sitä voida periä enää ulosotossa.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.