Minilex - Lakipuhelin

Vanhentunut velka kirjanpidossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kirjanpitolaki säätelee kirjanpidollisia toimia. Sen mukaisesti saamiset merkitään tilinpäätökseen nimellisarvoon, kuitenkin enintään todennäköiseen arvoon. Kaikki saamiset kirjataan tilinpäätökseen nimellisarvoon, mutta kuitenkin enintään todennäköiseen arvoon. Tilinpäätösperiaatteiden mukaan saamisten arvostamisessa noudatetaan erillisarvostusta. Se tarkoittaa sitä, että jokainen saaminen on tarkastettava erikseen ja epävarmoihin saamisiin liittyvät toimenpiteet on käytävä läpi yksitellen.

Ostovelkojen alas kirjaaminen parantaa tulosta, mikä tarkoittaa kulujen pienentymistä, jolloin ne ovat ostojen oikaisuja (eivät luottotappioita). Sen sijaan, jos kyseessä olisi myyntisaamisen alas kirjaaminen luottotappioksi, heikentäisi tämä kirjaus yhtiön tulosta, mikä tarkoittaa tulojen pienentymistä. Alas kirjaaminen tarkoittaa siis käytännössä sitä, että velka on vanhentunut. Esimerkiksi sitä ei ole peritty kolmeen vuoteen tai muut yleiset vanhentumisajat ovat täyttyneet (15,20,25 vuotta) ja se on roikkunut tuon ajan taseessa, voisi sen ihan hyvin kirjata jo alas. Kannattaa siis perehtyä vielä erikseen myös velan vanhentumissäännöstöihin, jotta olet varma velan vanhentumisesta ennen kuin alat alaskirjaamaan sitä.

Lisäksi myös riippuen alaskirjattavien ostovelkojen yhteismääristä, ne voi kirjata joko alkuperäiselle kulutilille negatiivisen tai vaihtoehtoisesti liiketoiminnan muut kulut ryhmään. Mikäli velkasumma on huomattava verrattuna toiminnan laajuuteen nähden, voi tällainen mahdollinen oikaisu vääristää tilikauden tulosta. Tällöin voisi olla hyvä, että asiasta mainittaisiin esimerkiksi tilinpäätöksen liitetiedoissa. Kannattaa kuitenkin aina oikaistaessa muistaa oikaista myös mahdollinen arvolisävero!

Oikaisu on mahdollista tehdä myös taseen (edellisten tilikausien tuloksen) kautta. Sitä kuitenkin suositellaan käytettäväksi vain silloin, kun summa on todella suuri. Tämä sen vuoksi, että taseen kautta tehty oikaisu on haastava ja se hankaloittaa vielä pitkään kirjauksen jälkeenkin esimerkiksi veroilmoituksen tekoa. Mutta halutessaan sen voi kuitenkin tuotakin kautta tehdä. Mikäli sinulle heräsi kysymyksiä kirjanpitoasioihin liittyen, kannattaa ottaa yhteyttä osaaviin lakimiehiimme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]