Minilex - Lakipuhelin

Velan vanhentuminen lopullisesti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velan vanhentuminen tarkoittaa sitä, että velan olemassa olo lakkaa lopullisesti jonkin laissa määritetyn määräajan syntymisestä tai muusta vanhentumisajan kulumisen käynnistävästä tapahtumasta. Velan vanhentumista koskevat säädökset ovat pakottavaa oikeutta, mikä tarkoittaa sitä, että lain säännöksistä ei voida sopimuksella poiketa velallisen vahingoksi. Esimerkiksi vanhentumisaikaa ei voida sopimuksella pätevästi pidentää tai määrätä, että velka olisi vanhentumaton.

Velan vanhentumisajat on jaettu kaksiportaiseen sääntelymalliin. Ensimmäisenä on yleinen, kolmivuotinen vanhentumisaika. Yleinen vanhentumisaika alkaa kulua yleensä sen eräpäivästä tai tavaran luovuttamishetkestä alkaen. Joissain tapauksissa tulee kyseeseen toissijainen vanhentumisaika, jonka pituus on 10 vuotta. Tällöin kysymyksessä tulee olla toistaiseksi myönnetty tai ehdollisesti syntyvä velka. Kuitenkin jos velasta on annettu tuomio tai muu ulosottoperuste, velan vanhentumisaika on viisi vuotta.

Kun velan vanhentumisaika on kulunut loppuun, velka vanhenee lopullisesti, eikä velallisen tarvitse sitä maksaa. Velan vanhenemisajat eivät kuitenkaan ole ehdottomia, vaan ne voivat alkaa alusta velan vanhentumisen katkaisemisen tai keskeytymisen myötä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]