Minilex - Lakipuhelin

Velan vanhentuminen lopullisesti

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Velan vanhentuminen tarkoittaa sitä, että velan olemassa olo lakkaa lopullisesti jonkin laissa määritetyn määräajan syntymisestä tai muusta vanhentumisajan kulumisen käynnistävästä tapahtumasta. Velan vanhentumista koskevat säädökset ovat pakottavaa oikeutta, mikä tarkoittaa sitä, että lain säännöksistä ei voida sopimuksella poiketa velallisen vahingoksi. Esimerkiksi vanhentumisaikaa ei voida sopimuksella pätevästi pidentää tai määrätä, että velka olisi vanhentumaton.

Velan vanhentumisajat on jaettu kaksiportaiseen sääntelymalliin. Ensimmäisenä on yleinen, kolmivuotinen vanhentumisaika. Yleinen vanhentumisaika alkaa kulua yleensä sen eräpäivästä tai tavaran luovuttamishetkestä alkaen. Joissain tapauksissa tulee kyseeseen toissijainen vanhentumisaika, jonka pituus on 10 vuotta. Tällöin kysymyksessä tulee olla toistaiseksi myönnetty tai ehdollisesti syntyvä velka. Kuitenkin jos velasta on annettu tuomio tai muu ulosottoperuste, velan vanhentumisaika on viisi vuotta.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Kun velan vanhentumisaika on kulunut loppuun, velka vanhenee lopullisesti, eikä velallisen tarvitse sitä maksaa. Velan vanhenemisajat eivät kuitenkaan ole ehdottomia, vaan ne voivat alkaa alusta velan vanhentumisen katkaisemisen tai keskeytymisen myötä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa