Minilex - Lakipuhelin

Valmismatkat ja lennon myöhästyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

Lentomatkojen myöhästyminen on varsin yleistä. Tämä aiheuttaa kysymyksen, millaista myöhästymistä on pidettävä sopimusseuraamuksiin oikeuttavana virheenä. Sopimusrikkomukseen johtavana virheenä ei pidetä sellaisia valmismatkan kokonaisuuden kannalta vähäisiä muutoksia tai puutteita matkajärjestelyissä, joihin matkustaja on matkakohteen tai matkan luonteen perusteella voinut kohtuudella varautua. Esimerkiksi kuljetusvälineitä koskevia muutoksia, joiden vaikutus matkustusaikaan tai matkustusmukavuuteen on vähäinen, ei siis pidetä virheenä.

Käytännössä on katsottu, ettei paluulennon seitsemän tunnin myöhästyminen vielä oikeuta hinnanalennukseen. Jos sen sijaan päivälento on muuttunut yölennoksi, hinnanalennus on myönnetty. Matkanjärjestäjä ei joka tapauksessa ole minkään lain eikä sopimusehtojen mukaan erityisesti sitoutunut siihen, että matkustajat ehtisivät paluulennolta jatkoyhteydelleen. Mitä suurempi viivästys, sitä todennäköisempi hinnanalennus tai vahingonkorvaus siis on. Teknisen vian vuoksi hinnanalennusta ei kuitenkaan pitäisi evätä. Tavallinen valmismatkan virhe oikeuttaa noin kymmenen prosentin alennukseen matkan hinnasta

Se, onko valmismatkan muutoksessa kyse virheestä vai jopa suorituksen parannuksesta riippuu tapauksesta. Mitään täsmällisiä vastauksia ei siten voida antaa. Matkustajan on osattava varautua aikataulujen ylittymiseen, odotteluun, yllätyksiin ja epävarmuuteen. Lisäksi on syytä muistaa, että matkustaja voi tietyissä tilanteissa hakea korvausta lentoyhtiöltäkin Euroopan unionin lentomatkustajien oikeuksia määrittävän asetuksen pohjalta.

Varoitukset

-Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa