Minilex - Lakipuhelin

Valmismatkasopimuksen syntyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

Jos matkavaraus koskee yleisölle tarjottua ulkomaille tehtävää valmismatkaa, matkustajaa sitova sopimus syntyy vasta, kun hän maksaa matkan hinnan tai matkanjärjestäjän määräämän osan hinnasta. Valmismatkaa voidaan pitää yleisölle tarjottuna, vaikka osanotto olisi jossakin suhteessa rajoitettu. Esimerkiksi nuorisolle, tietyn alan harrastajille tai eläkeläisille yleisesti tarjotut ulkomaan valmismatkat ovat yleisölle tarjottuja. Yleisölle tarjottuja eivät sen sijaan ole yksittäiselle matkustajalle tai matkustajaryhmälle erillisen tilauksen mukaisesti yksilöllisesti suunnitellut matkat.

Matkavaraus peruuntuu, mikäli sen hintaa tai osaa siitä ei ole maksettu viimeistään matkanjärjestäjän määräämänä ajankohtana. Tällöin puhutaan ns. ilmoittautumismaksusta. Pelkkä varaus ei oikeuta järjestäjää vaatimaan matkustajalta sopimuksen täyttämistä ja matkahinnan maksamista. On kuitenkin huomioitava, että matkustajalla, joka ei suorita maksua määräajassa, ei ole oikeutta vaatia matkanjärjestäjältä hyvitystä tilanteessa, jossa matkustajan varaama matka on maksuajan umpeutumisen jälkeen myyty toiselle henkilölle. Edellä mainittu koskee tilanteita, joissa matkaan sovelletaan yleisiä valmismatkaehtoja. Valmismatkasopimuksen osapuolet voivat kuitenkin sopia sopimuksen syntymisestä toisinkin. Tällainen sopimus on tehtävä kirjallisesti.

Varoitukset

-Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa