Minilex - Lakipuhelin

Valmismatka ja vakuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

Valmismatka ei aina välttämättä onnistu niin kuin pitäisi: voi olla esimerkiksi, että matkanjärjestäjä menee ennen matkaa konkurssiin tai matkan aikana. Maksukyvyttömyyden varalta matkanjärjestäjän onkin asetettava kilpailu- ja kuluttajavirastolle heidän hyväksymänsä vakuus, jolla turvataan muun muassa matkustajan paluukuljetus, jos sopimukseen on kuljetus sisältynyt. Matkan peruuntuessa matkaa ennen suoritettu maksu tai matkan keskeytyessä keskeytynyt matkan osaa vastaava hinta korvataan kuluttajalla kanssa tästä vakuudesta. Se myös turvaa matkustajien majoituksen matkakohteessa paluukuljetukseen asti, mikäli sopimukseen on sisältynyt majoitus. Vakuus turvaa siis matkustajaa eri tilanteissa matkanjärjestäjän maksukyvyttömyystilanteissa. Matkanvälittäjällä on myös velvollisuus asettaa vakuus, mikäli hän toimii ulkomaisen matkanjärjestäjän lukuun, joka ei ole asettanut itse matkapaketeista, pakettilomista ja pakettikiertomatkoista annetun direktiivin mukaista vakuutta tai joka kotipaikka on valtiossa, joka ei kuulu Euroopan talousalueeseen.

Kaikki valmismatkaliikkeiden harjoittajat eivät kuitenkaan joudu asettamaan vakuutta ollenkaan tai joutuvat asettamaan sen vain osittain. Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, jos valmismatkaliikkeen harjoittaja ei peri kuluttajalta valmismatkoista ja niihin liittyvistä palveluista maksuja ennen matkan alkamista tai valmismatkaan ei kuulu ollenkaan kuljetusta eikä valmismatkaliikkeen harjoittajan maksukyvyttömyystilanteessa ole riskiä matkan keskeytymisestä.

Laki valmismatkaliikkeistä säätää, että vakuudeksi hyväksytään vakuutus, takaus tai muu vakuutussitoumus, jonka antajalla on kotipaikka Euroopan talousalueella olevassa valtiossa ja vakuuden arvon voidaan arvioida riittävän matkustajiin turvaaviin toimenpiteisiin maksukyvyttömyyden kohdatessa valmismatkaliikettä. Sen tulee myös päättyä aikaisintaan kolmenkuukauden kuluttua siitä, kun kilpailu- ja kuluttajavirasto on saanut kirjallisen ilmoituksen vakuudenantajalta vakuuden päättymistä sekä vakuuden on oltava sellainen, että kilpailu- ja kuluttajavirasto voi vaatia maksuvelvoitteen täyttämistä heti, kun valmismatkaliikkeen harjoittaja on asetettu esimerkiksi konkurssiin tai kilpailu- ja kuluttajavirasto on todennut muulla tavalla valmismatkaliikkeen harjoittajan maksukyvyttömäksi. Mikäli kaipaat aiheesta lisätietoa, voit ottaa yhteyttä lakipuhelimeen. 

Varoitukset

-Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa