Minilex - Lakipuhelin

Valmismatkojen peruutusehdot

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valmismatkoja säädeltiin Suomessa valmismatkalailla. Laissa oli myös säädökset koskien matkan peruutusehtoja. Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

Sekä matkanjärjestäjällä ja matkustajalla on tietyissä tilanteissa oikeus peruuttaa sopimus. Matkanjärjestäjällä on ensinnäkin oikeus peruuttaa matka vähäisen osanottajamäärän vuoksi. Tällöin matkanjärjestäjän on kuitenkin oltava esitteessä tai sopimusehdoissa maininnut siitä, että matkan toteutuminen riippuu sen osanottajamäärästä. Matkanjärjestäjän on myös kerrottava ajankohta, jolloin peruuttamisesta on viimeistään ilmoitettava. Jos matkanjärjestäjä peruuttaa matkan tällaisesta lain mukaisesta syystä, matkustajalla ei ole oikeutta vaatia kyseiselle matkalle pääsyä. Matkustajalla on kuitenkin aina oikeus vaatia uutta samanlaista matkaa. Matkanjärjestäjän on myös viivytyksettä palautettava matkustajan rahat, jos matkustaja ei halua uutta vastaavaa matkaa.

Matkanjärjestäjällä on oikeus peruuttaa matka myös ylivoimaisen esteen vuoksi. Tällaisena esteenä voidaan pitää esimerkiksi matkakohteessa tai sen läheisyydessä tapahtuneet sotatoimet, luonnonmullistukset tai esimerkiksi lakko. Oikeus peruutukseen on myös silloin, jos matkustajan henki tai terveys vaarantuisi muun odottamattoman syyn vuoksi. Peruutuksesta on ilmoitettava matkustajalle välittömästi ja rahat on palautettava.

Matkustajalla on oikeus kolmessa eri tilanteessa peruuttaa sopimus. Ensinnäkin hän voi peruuttaa sopimuksen, jos hänellä on aihetta uskoa, että matkaa ei voida toteuttaa sovitulla tavalla hänen terveyttään tai henkeään vaarantamatta. Toisekseen matkustaja voi peruuttaa matkan, jos matkanjärjestäjä on olennaisesti korottanut matkan hintaa tai muuten tehnyt olennaisia muutoksia sopimukseen. Kolmanneksi matkustaja voi peruuttaa matkan, jos häntä on kohdannut odottamaton ja vakava tapahtuma jonka vuoksi olisi kohtuutonta vaatia häntä lähtemään matkalle. Matkustajan on toimitettava luotettava selvitys matkanjärjestäjälle peruuttamisen syystä, jonka jälkeen matkustajalle on viivytyksettä palautettava rahat.

Varoitukset

-Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa