Minilex - Lakipuhelin

Valmismatkat ja onnettomuudet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

Onnettomuudet liittyvät valmismatkoihin kolmella tavalla. Ensimmäinen koskee matkanjärjestäjän ohjeistamisvelvollisuutta. Matkanjärjestäjän on ennen matkan alkamista ohjeistettava matkustajaa siitä, miten toimia, jos matkalla sattuu onnettomuus. Matkanjärjestäjän on myös kerrottava matkaan liittyvistä erityisistä riskeistä ja muistutettava matkustajaa myös hänen omasta vastuustaan turvallisuutta koskien. Matkalla matkustajan on toimittava matkakohteen olosuhteet huomioon ottaen. Ulkoministeriö ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos tiedottavat matkakohteiden turvallisuudesta ja muista matkustamisen kannalta tärkeistä seikoista, ja matkustajan on syytä tutustua näihin tietoihin ennen matkaa. 

Toiseksi, jos matkustaja joutuu onnettomuuteen matkan aikana, matkanjärjestäjän on avustettava häntä tarpeellisissa toimenpiteissä. Tällainen toimenpide voi olla esimerkiksi sairaanhoidon järjestäminen. Matkustaja vastaa itse tällaisten toimenpiteiden aiheuttamista lisäkuluista. Jos matkanjärjestäjällä ei ole omaa henkilökuntaa matkakohteessa, matkanjärjestäjä voi täyttää avustamisvelvollisuutensa esimerkiksi ilmoittamalla paikallisen edustajansa nimen ja yhteystiedot,

Kolmanneksi, jos matkustaja joutuu vakavaan onnettomuuteen ennen matkaa, matkan voi peruuttaa, jos olisi kohtuutonta vaatia häntä lähtemään matkalle onnettomuuden vuoksi. Oikeus matkan peruuttamiseen syntyy myös, jos tällainen onnettomuus sattuu matkustajan matkakumppanille tai hänelle läheiselle henkilölle, kuten aviopuolisolle.

Varoitukset

-Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa