Minilex - Lakipuhelin

Valmismatka vai omatoimimatka?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

Valmismatkalla tarkoitetaan pakettina ostettua matkapalveluiden yhdistelmää. Tällainen paketti on esimerkiksi matkatoimiston myymä matkakokonaisuus, johon sisältyy majoitus ja kuljetus. Paketti myydään yhteen hintaan. Omatoimimatkalla taas tarkoitetaan matkaa johon kuluttaja hankkii itse erikseen kuljetuksen ja majoituksen. Kyse ei siis ole paketista. Valmismatkojen helppous on tietysti yksi tärkeä syy, miksi niitä käytetään. Lain kannalta muita valmismatkoja puoltavia syitä kuitenkin löytyy erityisesti kuluttajansuojan osalta.

Valmismatkalaki säätelee valmismatkoja, mutta omatoimimatkoja ei suojaa mikään erityinen laki, vaan silloin täytyy turvautua ongelmatilanteissa kuluttajansuojalakiin. Tällöin ongelmia voi helposti tulla erityisesti ulkomaisten yritysten kanssa. Valmismatkoja tarjoavat matkatoimistot kannattaa aina tarkistaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston matkatoimistorekisteristä, josta näkee tärkeimmät tiedot kuluttajan kannalta. 

Valmismatkalaissa on paljon sääntelyä koskien valmismatkoja, jotka parantavat asiakkaan kuluttajansuojaa. Valmismatkalain mukaisen matkan matkustajalla on valmismatkaehtojen mukainen suoja aina matkan ostohetkestä sen päättymiseen asti. Matkustajalla on esimerkiksi peruutusoikeus ja oikeus saada apua ongelmatilanteissa. Valmismatkalain mukaisesti valmismatkoja tarjoavien matkatoimistojen on asetettava vakuus, jolla turvataan asiakkaiden kotiinpaluu ja rahojen takaisinsaanti mahdollisessa konkurssitilanteessa. Tällaista suojaa ei ole omatoimimatkoissa. Valmismatkoilla matkustaja voi lisäksi lain mukaisesta syystä peruuttaa matkan ja saada rahansa takaisin ennen matkan alkamista. Myös hinnanalennus on mahdollinen.

Suurin hyöty lain kannalta valmismatkoissa on siis laajempi kuluttajansuoja. Erityisesti vakuus mahdollisten konkurssitilanteiden kannalta on tärkeää ja se kannattaa ottaa huomioon varsinkin varattaessa matkaa pidemmän ajan päähän. Valmismatkoilla matkustajalla on huomattavasti parempi suoja koskien mahdollisia ongelmatilanteita matkalla.

Lisätietoja valmismatkojen ja omatoimimatkojen eroista kannattaa kysyä lakimieheltä.

Varoitukset

-Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa