Minilex - Lakipuhelin

Valmismatkan edut

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

Valmismatkalla tarkoitetaan pakettina ostettua matkapalveluiden yhdistelmää. Tällainen valmismatka on esimerkiksi matkatoimiston myymä matkakokonaisuus, johon sisältyy esimerkiksi matka ja majoitus. Kyse on siis paketista, joka myydään yhteen hintaan. Valmismatkoja sääntelee Suomessa valmismatkalaki, joka tarjoaa hyvän kuluttajasuojan.

Valmismatkojen ensimmäinen etu on tietysti se, että matkan suunnittelu jätetään matkatoimiston harteille. Matkatoimisto hoitaa hotellien varaamiset ja kuljetukset. Valmismatkoilla on kuitenkin myös muita hyviä puolia nimeomaan lainsäädännön ja kuluttajansuojan näkökulmasta. Valmismatkalla matkustavalla matkustajalla on nimittäin valmismatkaehtojen mukainen suoja aina matkan ostohetkestä sen päättymiseen asti. Matkustajalla on esimerkiksi peruutusoikeus ja oikeus saada apua ongelmatilanteissa. Matkanjärjestäjä vastaa kaikista matkaan kuuluvista palveluista kuten majoituksesta ja kuljetuksesta.

Tärkeä etu valmismatkoissa on myös valmismatkalain vaatima vakuus, joka valmismatkoja tarjoavan matkatoimiston on maksettava Kilpailu- ja kuluttajavirastolle. Tällä rahalla taataan matkustajan oikeus saada rahansa takaisin ja kuljetus takaisin lomakohteesta esimerkiksi mahdollisessa matkatoimiston konkurssitilanteessa.

Matkustajalla on siis lähtökohtaisesti hyvä oikeusturva matkustaessa valmismatkoilla. Matkan voi esimerkiksi lain mukaisesta syystä peruuttaa ja saada koko hinnan takaisin. Matkustajalla voi olla oikeus lain mukaan myös saada hinnanalennusta matkalla tapahtuneesta virheestä, kuten esimerkiksi vakavempia ongelmia hotellien kanssa. Matkustajalle voi tulla jopa oikeus purkaa matka sen aikana tai sen jälkeen äärimmäisissä tilanteissa. Tällöin matkustajalle on palautettava hänen matkasta maksamansa rahat. Tällainen purkuoikeus koskee tilanteita, jossa matka ei vastaa sille alun perin asetettua tarkoitusta. Matkanjärjestäjälle voi syntyä myös vahingonkorvausvastuu matkalla tapahtuneista virheistä, jos matkanjärjestäjä on niihin syypää.

Myös uuden lain mukaisessa järjestelmässä matkapalveluyhdistelmän ostajaa suojataan tavanomaisesta kuluttajansuojasta poiketen. Asiasta voi tarvittaessa kysyä lisää lakipuhelimen asiantuntijoilta.

Varoitukset

-Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa