Minilex - Lakipuhelin

Valmismatka - peruutusehdot

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Entisestä valmismatkalaista, joka sääteli valmismatkoja, ei löytynyt mainintaa peruutusehdoista. Tämä artikkeli käsittelee vanhan valmismatkalain mukaisia peruutusehtoja, jotka on nykyisin korvattu matkapalveluyhdistelmistä annetulla lailla.

Valmismatkalain mukaan kuluttajalla on oikeus peruuttaa matka, jos hänellä on perusteltua aihetta olettaa, ettei matkaa voi toteuttaa hänen henkeään tai terveyttää vaarantamatta, matkanjärjestäjä on olennaisesti korottanut matkan hintaa tai tehnyt sopimusehdon perustella muita olennaisia muutoksia sopimukseen tai matkustaja on estynyt matkalle osallistumiseen odottamattoman ja vakavan tapahtuma takia ja tämän vuoksi peruuttamiseen on painava syy. Aina ei kuitenkaan matkaa saa peruuttaa painavan syyn takia, jos sopimusehdoissa on tätä oikeutta rajoitettu. Matkustajan kuolemasta peruuttamisen osalta säädetään myös erikseen.

Valmismatkojen ehtoja kuitenkin säätelevät vielä valmismatkaehdot. Näitä sopimusehtoja sovelletaan yli 2 vuorokautta kestäviin, yksityiseen tarkoitukseen hankittuihin valmismatkoihin, joihin sisältyy vähintään kuljetus sekä majoitus ja näitä myydään taikka tarjotaan Suomessa sekä niiden järjestäjällä on toimipaikka Suomessa. Matkanjärjestäjällä on kuitenkin oikeus tehdä näihin lisäehtoja sekä erityisehtoja tietyillä perusteilla. Lisäehdot eivät saa olla matkustajan vahingoksi ristiriidassa valmismatkaehtojen kanssa ja erityisehtojen käyttö tulee olla perusteltavissa esimerkiksi matkan erityisluonteen vuoksi.

Valmismatkaehdoissa peruutuksesta sanotaan, että matkustajalla on oikeus peruuttaa matka ilman erityistä syytä

  1. viimeistään 28 vuorokautta ennen matkan alkua. Tällöin täytyy maksaa matkanjärjestäjälle etukäteen mainitut toimituskulut
  2. alle 28 päivää mutta viimeistään 14 ennen matkan alkua maksamalla varausmaksun
  3. alle 14 vuorokautta mutta viimeistään 48 tuntia ennen matkan alkua maksamalla puolet matkan hinnasta

mikäli matka peruutetaan alle 48 tuntia ennen reissua, saa matkanjärjestäjä periä koko matkan hinnan kuluttajalta. Jos matka on varattu esimerkiksi pakettihinnalle useammalle henkilölle, saa matkanjärjestäjä periä tästä kohtuullisen lisämaksun peruutuksen vuoksi. Kuluttajalla ei ole oikeutta maksun palautukseen, jos hän ei esimerkiksi tule matkalle tai hänellä ole tarvittavia matkustusasiakirjoja matkalle. Peruutuskulut voivat joskus poiketa näistä, jos matkanjärjestäjä on niin erityisehdoissaan päättänyt.

Matkustajalla on lisäksi oikeus peruuttaa matka ylivoimaisen esteen vuoksi. Tällaisena pidetään esimerkiksi onnettomuutta, läheisen kuolemaa tai muuta vakavaa tapahtumaa. Tästä on ilmoitettava matkanjärjestäjälle ja siitä on annettava luotettava selvitys, kuten lääkärintodistus. Näissä tilanteissa peruutuskulut voivat vaihdella elinkeinoharjoittajien välillä erityisehtojen takia. Matkustajalla luvataan myös oikeus peruuttaa matka matkanjärjestäjän tekemien muutosten perusteella sekä matkakohteen olojen vuoksi. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi yli 30 tunnin muutosta matkan alkamiseen tai päättymiseen tai hänellä on perusteltua aihetta olettaa, ettei matkaa voida järjestää vaarantamatta hänen terveyttään tai henkeään. Peruutuksen syystä johtuen matkustajalla voi olla oikeus saada matkakulut kokonaan takaisin sekä muut maksut, mitkä matkasta ovat syntyneet.

Peruutusehdot voivat vaihdella elinkeinoharjoittajan osalta, joten kannattaa aina lukea sopimusehdot, ennen kuin matkan ostaa, erityisesti peruutusehtojen kohdalta.

Varoitukset

-Tämän artikkelin mukainen valmismatkalaki ei ole enää voimassa olevaa lainsäädäntöä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa