Minilex - Lakipuhelin

Valmismatkoja koskeva laki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valmismatkoja säädeltiin Suomessa erityisellä lailla. Tämä laki oli vuonna 1994 voimaan tullut valmismatkalaki. Se sääteli valmismatkoja koskevaa markkinointia ja valmismatkoja koskevaa sopimusta. Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee kuitenkin vanhan lain mukaista järjestelmää. Tietoa uudesta järjestelmästä voi kysellä lakipuhelimesta.

Valmismatkalakia sovelletaan matkoihin, jotka kestävät yli 24 tuntia tai sisältävät majoituksen yön aikana. Matkan palveluksia tarjoavan elinkeinonharjoittajan on myös myytävä tällaisia palveluksia muutoin kuin satunnaisesti vastiketta vastaan.

Valmismatkalaki ei sovellu jos esimerkiksi matkatoimisto lahjoittaa matkan henkilökunnalleen tai liikekumppanilleen. Laki koskee sekä Suomen rajojen sisällä tehtäviä että ulkomaille suuntautuvia matkoja. Valmismatkalaissa säädetään myös valmismatkojen markkinoinnista varsin kattavasti. Laissa on esimerkiksi tiedot siitä, mitä matkaesitteessä saa olla. Valmismatkalla tarkoitetaan matkapalveluiden pakettia, johon sisältyy samaan hintaan kuljetus ja majoitus taikka ainakin toinen näistä jonkin muun kokonaisuuden kannalta tärkeän palvelun kanssa. Kuljetuksen tai majoituksen on joka tapauksessa sisällyttävä pakettiin. Esimerkiksi pelkkää kuljetukseen tai majoitukseen liittyvää oheispalvelusta, kuten ruokailua, ei pidetä tällaisena kokonaisuuden kannalta tärkeänä palveluna. Tällaisen kokonaisuutena tärkeänä pidettävän palvelun on oltava tärkeä tekijä paketin hinnan muodostumisessa. Tällaisia palveluita ovat usein esimerkiksi matkailijoille lomanviettoon tai harrastuksiin liittyvät palvelut sekä erilaiset kulttuuri- ja urheilutapahtumat.

Valmismatkalla matkustajalla on valmismatkaehtojen mukainen suoja aina matkan ostohetkestä sen päättymiseen saakka. Matkanjärjestäjä vastaa matkaan kuuluvista palveluista, kuten majoituksesta ja kuljetuksista. Valmismatkalaki luo vastuun myös valmismatkan välittäjälle eräissä tapauksissa. Matkustaja voi valita kumman puoleen hän haluaa kääntyä, jos välittäjä toimii Suomessa toimivan matkanjärjestäjän lukuun ja jos matkustaja tämän tietää.

Varoitukset

-Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa