Minilex - Lakipuhelin

Valmismatkasopimus ja sen syntyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

Valmismatka on maksua vastaan tarjottu ammattimainen palvelukokonaisuus, joka on yli vuorokauden pituinen tai se sisältää majoituksen yön aikana. Lain mukaan yleisölle suunnattujen ulkomaanmatkojen osalta sopimus ei sido asiakasta ja varaus peruuntuu ilman seuraamuksia, mikäli matkustaja jättää hinnan tai varausmaksun maksamatta vaadittuun ajankohtaan mennessä. Kirjallisesti voidaan sopia, että sopimus velvoittaa matkustajaa jo ennen varausmaksun maksamista.

Valmismatkalain lisäksi sopimuksen syntyä ohjaavat valmismatkaehdot, joita noudattavat ainakin Suomen matkatoimistoalan liiton jäsenet. Niitä sovelletaan yli 2 vuorokautta kestäviin matkoihin. Ehtojen mukaan sopimus syntyy matkakohteesta riippumatta, kun matkustaja maksaa varausmaksun tai koko matkan kerralla matkanjärjestäjän määräämänä ajankohtana.

Erityisesti internetistä matkaa ostaessa kannattaa huomioida, että valmismatkaehdot ja niiden määrittämä tapa muodostaa sopimus koskee vain niitä matkapaketteja, joita myydään tai tarjotaan myytäväksi Suomessa ja joiden järjestäjällä on toimipaikka Suomessa. Kaikkia myytäviä kokonaisuuksia ei myöskään lasketa lain mukaan valmismatkoiksi. Esimerkiksi erikseen hinnoitelluista osioista kuluttajan vapaasti kokoama matka ei ole valmismatka. Yhteishintaan myytävät kuljetus- ja majoituspaketit ovat kuitenkin lain mukaisia valmismatkoja, mikäli paketin kokonaisuus hinnoitellaan eri tavalla kuin osista koottava omatoimimatka.

Varoitukset

-Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa