Minilex - Lakipuhelin

Matkustajan oikeudet lentojen peruuttamisen johdosta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lennon peruuntuessa matkustaja on oikeutettu tiettyihin korvauksiin. Lentojen peruuntumisista säädetään EY:n asetuksessa matkustajille annettavista korvauksista lennon pääsyn epäämisen, lentojen peruuttamisen tai pitkäaikaisen viivästymisen johdosta. 

Lennon peruuntuessa matkustaja voi valita kahdesta vaihtoehdosta kumpaa hän mielummin käyttää.

Ensimmäisenä vaihtoehtona matkustaja voi valita lennon uudelleenreitityksen, jolloin lentoyhtiön täytyy tarjota korvaava lento samanlaisin ehdoin matkakohteeseen. Tällainen uudelleenreititys on tapahduttava mahdollisimman pian tai matkustajalle sopivana myöhäisempänä ajankohtana, jos paikkoja on saatavilla.

Toisena vaihtoehtona matkustaja voi vaatia maksetun lipun hinnan palauttamista 7 päivän kuluessa. Lipun hinta on palautettava kultakin matkan osalta, kuten myös jo tehdyltä osalta matkaa, jos lennosta ei enään olisi hyötyä matkustajan alkuperäisen matkasuunnitelman kannalta. Jos matkustaja jää tällä tavalla "välille" on hän oikeutettu ilmaiseen paluulentoon lentolipun osoittamaan lähtöpaikkaan.

Lentoyhtiöiltä voi vaatia vakiokorvausta lennon peruuntuessa. Oikeus korvaukseen kuitenkin menetetään, jos lentoyhtiö on ilmoittanut peruutuksessa ajoissa. Tässä tapauksessa rajana on 2 viikkoa. Vähintään 7 päivää ennen tehty ilmoitus on pätevä, jos matkustajalle tarjotaan vaihtoehtoista lentoa, jonka lähtöaika sekä saapumisaika eivät suuresti eroa alkuperäisistä. Peruutuksesta ei myöskään ole oikeutta saada korvausta, jos peruutus johtuu poikkeuksellisista olosuhteista eikä sitä olisi voitu välttää, vaikka kaikki kohtuudella edellytettävät toimenpiteet olisi toteutettu. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi työtaistelu, sääolosuhteet ja turvallisuusriski. Tekninen vika on EU-tuomioistuimen ratkaisukäytännön mukaan vain äärimmäisen harvoin pätevä syy.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa