Minilex - Lakipuhelin

Valmismatka vakuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valmismatkan vakuudella tarkoitetaan vakuutta, jonka matkanjärjestäjä antaa maksukyvyttömyytensä varalta Kilpailu- ja kuluttajavirastolle. Tällaisen vakuuden tarkoitus on turvata matkustajien rahat esimerkiksi konkurssitilanteessa. Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

Matkanjärjestäjä on vastuussa siitä, että valmismatkan vakuus on aina riittävä ja yrityksen on tarkistettava vakuus kuukausi kerrallaan. Laissa on määrätty, mitä vakuuden tulee korvata. Ensinnäkin sen tulee turvata matkustajien paluukuljetus. Toisekseen sen on korvattava matkan peruuntuessa kaikki kuluttajien ennakkomaksut ja matkan keskeytyessä sen keskeytynyttä matkan osaa vastaava hinta. Vakuuden on oltava riittävä korvaamaan myös matkustajien majoitus matkakohteessa paluukuljetukseen asti.

Vakuutta ei ole pakko asettaa, jos valmismatkoista ei peritä kuluttajilta ennakkomaksua. Vakuudenasettamisvelvollisuudesta voi myös vapautua, jos valmismatkaan ei sisälly kuljetusta, eikä valmismatkaliikkeen harjoittajan maksukyvyttömyystilanteessa ole riskiä matkan keskeytymisestä. Tällaisiin poikkeuksiin tarvitaan kuitenkin Kilpailu- ja kuluttajaviraston lupa.

Vakuuden on oltava riittävä korvaamaan mahdollisesti jopa kaikki nämä asiat jokaiselle matkustajalle. Konkurssitilanteessa tai matkanjärjestäjän maksukyvyttömyystilanteessa asiakkaalla on oikeus purkaa sopimus ja saada maksamansa rahat takaisin. Matkustajan on ilmoitettava Kilpailu- ja kuluttajavirastolle, jos hän haluaa saada vakuuden.

Vakuusjärjestelmä on pääpiirteittäin säilytetty myös uuden lain mukaiseen järjestelmään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa