Minilex - Lakipuhelin

Valmismatka ja matkatavaroiden kuljetuksen viivästyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valmismatkalain mukaan matkustajalla on oikeus korvaukseen matkatavaroiden kuljetuksen viivästymisestä johtuvasta tavaroiden käytön estymisestä samojen perusteiden mukaisesti kuin hänellä olisi oikeus korvaukseen henkilö-, esine- ja varallisuusvahingosta. Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

Matkustajalla on siten oikeus korvaukseen matkatavaroiden kuljetuksen viivästymisestä, jonka matkanjärjestäjän suorituksessa oleva virhe on hänelle aiheuttanut, jos virhe tai vahinko johtuu matkanjärjestäjän tai matkanjärjestäjän sopimuksen täyttämisessä apunaan käyttämän muun elinkeinonharjoittajan huolimattomuudesta. Lisäksi edellytyksenä on, että matkatavaroiden kuljetuksen viivästymisestä johtuvasta tavaroiden käytön estymisestä on katsottava aiheutuneen matkustajalle haittaa. Haittaa arvioitaessa on otettava huomioon viivästyksen kesto ja muut seikat. Esimerkiksi vähäinen viivästys kotiinpaluun yhteydessä ei välttämättä aiheuta haittaa.

Matkanjärjestäjällä on kuitenkin myös matkatavaroiden kuljetuksen viivästymisestä johtuvan vahingon osalta mahdollisuus vapautua korvausvelvollisuudesta osoittaessaan, ettei huolimattomuutta ole ollut hänen puolellaan. Niin ikään ylivoimainen este, kuten säätila, vapauttaa matkanjärjestäjän korvausvelvollisuudesta.

Matkatavaroiden kuljetuksen viivästymisestä johtuva vahinko luokitellaan immateriaaliseksi eli aineettomaksi vahingoksi. Oikeus korvaukseen matkatavaroiden kuljetuksen viivästymistä johtuvasta vahingosta on siis poikkeus valmismatkalaissa ilmaistusta pääsäännöstä, jonka mukaan korvattavina vahinkoina tulevat kysymykseen ainoastaan aineellisen vahingon eri lajit. 

Varoitukset

-Nykyisin valmismatkalaki on kumottu ja sen tilalla on laki matkapalveluyhdistelmistä. Tämä artikkeli käsittelee vanhan lain mukaista järjestelmää.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa