Minilex - Lakipuhelin

Valmismatka ja alaikäinen matkustaja


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Alaikäiset matkustajat ovat yksi tyypillinen ongelmaryhmä valmismatkojen kannalta. Kiinnostavaa esimerkiksi on, onko alaikäinen oikeutettu tilaamaan valmismatkan omissa nimissään. Tällä kysymyksellä on merkitystä laajemminkin pohdittaessa vajaavaltaisen oikeuksia.

Alaikäisellä vajaavaltaisena ei yleisesti ole oikeutta itse vallita omaisuuttaan eikä tehdä sopimuksia tai muita oikeustoimia, jollei laissa toisin säädetä. Valmismatkoja koskevassa lainsäädännössä ei joka tapauksessa ole mainintaa alaikäisestä sopijapuolena. Alaikäisellä on kuitenkin oikeus itse määrätä siitä, minkä hän on vajaavaltaisuuden aikana omalla työllään ansainnut. Alaikäinen voi siten käyttää ansaitsemansa tulot esimerkiksi matkailuun. Lisäksi alaikäinen voi tehdä oikeustoimia, jotka ovat olosuhteisiin nähden tavanomaisia sekä merkitykseltään vähäisiä. Kyse on siis pohjimmiltaan siitä, millaisen matkan tilaaminen on kulloinkin tavanomaista ja merkitykseltään vähäistä. Jos matka suuntautuu Itämeren piirin ulkopuolelle, ei se yleensä täytä vaadittavia tunnusmerkkejä. Jos sen sijaan alaikäinen on pystynyt pätevästi tilaamaan matkan, hänen holhoojallaan ei ole oikeutta peruuttaa matkaa. Holhooja voi silti muulla tavoin estää matkalle lähtöä.

Joka tapauksessa matkanjärjestäjät vaativat yleisesti huoltajan suostumuksen alaikäisen matkustajan osallistuessa valmismatkalle ilman huoltajaa. Matkanjärjestäjän toimintatapa kannattaa kuitenkin varmistaa etukäteen, sillä kaikki matkanjärjestäjät eivät ota alaikäisiä matkustajia ilman huoltajaa järjestämälleen valmismatkalle. Jos alaikäinen sitten osallistuu matkalle ilman huoltajaa, on matkanjärjestäjällä velvollisuus antaa huoltajalle tiedot, joiden avulla alaikäiseen tai hänestä matkakohteessa vastuussa olevaan saadaan suora yhteys.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa