Minilex - Lakipuhelin

Vajaavaltaisuuden päättyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Alaikäinen, eli alle 18-vuotias henkilö on Suomessa vajaavaltainen, ja tämän asioita hoitavat yleensä lailliset huoltajat. Jos alaikäisen henkilön vajaavaltaisuus perustuu pelkkään ikään, eli ei esimerkiksi myös sairauteen, päättyy se tämän täyttäessä 18 vuotta. 

Tuomioistuimen tekemä päätös, jolla täysi-ikäinen henkilö on julistettu vajaavaltaiseksi, on voimassa joko toistaiseksi tai päätöksessä annetun määräajan. Jos tuomioistuin on katsonut, että henkilön tilassa on odotettavissa muutoksia, on määräaikainen päätös toimintakelpoisuuden rajoittamisesta yleensä aiheellisempi kuin ennalta määräämättömän ajan voimassa oleva. Määräaikainen päätös henkilön vajaavaltaiseksi julistamisesta päättyy määräajan kuluttua, jollei määräaikaa ole ennen sitä pidennetty tai aikarajoitusta poistettu aiheettomana.

Toistaiseksi voimassa oleva päätös voi kuitenkin myös päättyä olosuhteiden muutosten myötä. Kun kelpoisuuden rajoitus ei ole enää tarpeellinen, se täytyy poistaa välittömästi. Jos päätös osoittautuu esimerkiksi epätarkoituksenmukaiseksi henkilön terveyden parantumisen myötä, ei sen voimassaololle ole enää perusteita ja se täytyy poistaa. Rajoituksen tarpeellisuus tai tarpeettomuus tulee ilmi esimerkiksi holhousviranomaisen toiminnan kautta, sillä holhousviranomaisella on velvollisuus määräajoin oma-aloitteisesti tarkastaa vajaavaltaisen toimintakelpoisuuden rajoittamisen aiheellisuus ja sen tarkoituksenmukaisuus.

Julistus vajaavaltaisuudesta voi siis päättyä määräajan kuluttua loppuun tai rajoituksen poistamisella, jos se ei enää ole tarpeellinen. Alaikäisen vajaavaltaisuus päättyy tämän täyttäessä 18 vuotta.

Vinkit

- Määräaikainen päätös henkilön vajaavaltaiseksi julistamisesta päättyy määräajan kuluttua

- Toistaiseksi voimassa oleva päätös vajaavaltaisuudesta päättyy olosuhteiden muutosten myötä, kun kelpoisuuden rajoitus ei ole enää tarpeellinen, se täytyy poistaa välittömästi

- Alaikäisen vajaavaltaisuus päättyy tämän täyttäessä 18 vuotta

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa