Minilex - Lakipuhelin

Todistus oikeustoimikelpoisuudesta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

18 vuotta täyttänyt henkilö on lähtökohtaisesti oikeustoimikelpoinen kuolemaansa saakka, mikäli hänen oikeustoimikelpoisuuttaan ei ole rajoitettu edunvalvonnan kautta tai häntä ei ole julistettu vajaavaltaiseksi. Yleensä tavanomaisia oikeustoimia tehtäessä oikeustoimikelpoisuutta ei tarvitse erikseen todistaa, koska oletuksena on henkilön oikeustoimikelpoisuus.

Oikeustoimikelpoisuuden todistaminen voi tulla täysi-ikäisen henkilön osalta joissain tilanteissa kyseeseen ja todistusta oikeustoimikelpoisuudesta vaaditaan lähinnä silloin, kun henkilön oikeustoimikelpoisuudesta on olemassa epäily.

Vaikka laillistetun lääkärin laatima lausunto ei ole yksinään ratkaiseva henkilön oikeustoimikelpoisuuden todistamisessa, sillä on todellisuudessa huomattava merkitys asian ratkaisemisessa. Käytännössä todistuksena oikeustoimikelpoisuudesta toimii henkilöstä laadittava kattava lääkärinlausunto, jossa otetaan kantaa henkilön oikeustoimikelpoisuuteen. Henkilökohtaisessa lääkärintarkastuksessa käydään läpi henkilön terveydentila kokonaisvaltaisesti ja pyritään selvittämään oikeustoimikelpoisuutta mahdollisesti heikentävät tekijät ja niiden syyt. On tarpeellista selvittää henkilön käsitys omasta toimintakyvystään ja tilanteen niin vaatiessa lääkäri voi pyytää henkilöä koskevia tietoja myös omaisilta tai viranomaisilta.

Lääkärintodistuksen rinnalla todistuksena oikeustoimikelpoisuudesta voi olla myös lausuntoja viranomaisilta tai esimerkiksi henkilön asianajajalta. Oikeustoimikelpoisuuden todistamisessa on kyse henkilön toimintakyvyn kokonaisarvioinnista.

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa