Minilex - Lakipuhelin

Mielenterveyspotilaan oikeustoimikelpoisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vaikka henkilö saa mielenterveyspalveluja tai hänellä on jokin mielenterveydenhäiriö, ei se johda automaattisesti oikeustoimikelpoisuuden rajoittamiseen. Kuitenkin tilanne voi johtaa siihen, että mielenterveydenhäiriön tai mielisairauden vuoksi mielenterveyspotilaan oikeustoimikelpoisuutta rajoitetaan tuomioistuimen päätöksellä.

Mielenterveydellinen häiriö ei siis itsessään ole peruste oikeustoimikelpoisuuden rajoittamiseen. Silloin kuitenkin toimintakelpoisuutta voidaan rajoittaa, kun häiriön vuoksi mielenterveyspotilas ei ole kykeneväinen huolehtimaan taloudellisista asioistaan ja hänen varallisuusasemansa, toimeentulonsa tai muut tärkeät etunsa ovat siitä johtuen vaarassa. Kelpoisuuden rajoittaminen vaatii kuitenkin lisäksi sitä, että pelkästään edunvalvojan määrääminen ei ole riittävää turvaamaan henkilön etuja.

Usein melko tavanomainen syy oikeustoimikelpoisuuden rajoittamiseen on kuitenkin mielenterveydenhäiriön tai mielisairauden vaikutukset henkilön kykenemättömyyteen huolehtia asioistaan. Tällöin on silti huomioitava, että oikeustoimikelpoisuuden rajoittaminen ei tee mielenterveyspotilaasta kykenemätöntä ottamaan kantaa esimerkiksi omaan hoitoonsa. Näin ollen vaikka mielenterveyspotilaan oikeustoimikelpoisuutta rajoitettaisiinkin, voi hänellä silti edelleen olla kyky päättää omasta hoidostaan.

Toimintakelpoisuuden rajoittaminen on tehtävä lievimmin riittävin keinoin. Jos siis mielenterveyden häiriö vaikuttaa mielenterveyspotilaan kykeneväisyyteen hoitaa asioitaan, hänen oikeustoimikelpoisuuttaan ei saa rajoittaa enemmän kuin on tarpeen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]