- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Oikeustoimikelpoisuudella tarkoitetaan sitä, että henkilö voi itse antaa oikeudellisesti sitovia tahdonilmaisuja, joilla perustetaan oikeuksia tai velvollisuuksia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sopimuksen solmimista. Suomen lain mukaan oikeustoimikelpoisia ovat kaikki 18-vuotiaat, joiden oikeustoimikelpoisuutta ei ole rajoitettu. Kaikki alle 18-vuotiaat henkilöt ja sellaiset, joiden oikeustoimikelpoisuutta on rajoitettu, ovat vajaavaltaisia. Oikeustoimikelvottoman eli vajaavaltaisen henkilön puolesta toimii hänen edunvalvojansa. Alaikäisen edunvalvojana toimii yleensä hänen huoltajansa ja täysi-ikäisen vajaavaltaisen edunvalvojaksi voidaan määrätä tehtävään sopiva henkilö, joka antaa siihen suostumuksensa.
Oikeushenkilöt, eli esimerkiksi erilaiset yhtiöt ja yritykset saavat oikeustoimikelpoisuuden, kun ne perustetaan. Tällöin oikeustoimikelpoisuus perustuu niiden eri toimielinten toimintaan.
Oikeustoimikelpoisuutta voidaan rajoittaa tuomioistuimessa, jos täysi-ikäinen henkilö on kykenemätön huolehtimaan omista asioistaan. Tällöin tuomioistuin voi päättää, että kyseinen henkilö voi tehdä tiettyjä oikeustoimia ainoastaan yhdessä edunvalvojansa kanssa, että hänellä ei ole kelpoisuutta tehdä tiettyjä oikeustoimia lainkaan, taikka että hänet julistetaan kokonaan vajaavaltaiseksi. Tuomioistuimen tulee myös päätöksessään määrätä edunvalvoja sille, jonka oikeustoimikelpoisuutta rajoitetaan.
Oikeustoimikelvottomat eli vajaavaltaiset henkilöt eivät lähtökohtaisesti saa itse vallita omaisuuttaan tai tehdä sopimuksia tai muita oikeustoimia. Jos vajaavaltainen tekee oikeustoimen, johon hänellä ei ole oikeutta, se ei sido häntä. Vajaavaltaiset voivat kuitenkin tehdä sitovasti oikeustoimia, jotka ovat tavanomaisia ja vähäisiä. On myös huomattava, että vajaavaltainen on oikeutettu määräämään siitä omaisuudesta, jonka on omalla työllään ansainnut. Käytännössä esimerkiksi alaikäisellä on oikeus määrätä itse (kesätyöllä) ansaitsemastaan palkasta.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.