Minilex - Lakipuhelin

Oikeustoimikelpoisuus ja testamentti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentti on tahdonilmaisu, jolla ilmoitetaan tahto omaisuuden kohtalosta kuoleman jälkeen. Jotta väärinkäytöksiltä omaisuudesta määrättäessä vältyttäisiin, on tärkeää, että testamentin tekijälle asetetaan tiettyjä kelpoisuusvaatimuksia. Lähtökohtaisesti testamentintekijän tulee olla 18 vuotta täyttänyt, mutta vajaavaltainenkin henkilö voi tietyissä tapauksissa tehdä sitovan testamentin.

Oikeustoimikelpoisuudella viitataan henkilön kykyyn tehdä sitovasti itseään koskevia sitoumuksia. Lähtökohtaisesti täysi-ikäiset henkilöt ovat oikeustoimikelpoisia, ellei heidän oikeustoimikelpoisuuttaan ole rajoitettu. Alaikäiset ovat siis vajaavaltaisia. Täysi-ikäisen henkilön oikeustoimikelpoisuutta voidaan myös erikseen rajoittaa, mikäli henkilö ei ole kykeneväinen huolehtimaan omista asioistaan, ja hänen taloudellinen tai muu etunsa on siksi vaarassa, eikä pelkkä edunvalvojan määrääminen riitä korjaamaan tilannetta.

Oikeustoimikelpoisuus ei ole testamentin tekemisen ehdoton edellytys. Pääsääntönä on, ettei alle 18-vuotias saa tehdä testamenttia. Poikkeuksena tästä on henkilö, joka avioituu ennen kuin täyttää 18 vuotta. Alaikäinen henkilö on avioliiton solmimisesta asti testamentintekokelpoinen. Toisena poikkeuksena on omaisuus, jota alaikäinen saa itse hallita. Tällaisesta omaisuudesta myös alle 18-vuotias voi tehdä testamentin. Täysi-ikäisen henkilön vajaavaltaiseksi julistaminen ei vaikuta henkilön kykyyn tehdä testamentti, vaan oikeus sitovan testamentin tekoon säilyy. Täytyy myös huomata, ettei edunvalvoja voi tehdä testamenttia vajaavaltaisen puolesta.

Huomaathan, että oikeustila on artikkelin kirjoittamisen jälkeen saattanut muuttua. Epäselvissä asioissa lisätietoa tarjoavat Minilexin muut artikkelit, lakipuhelin, sekä Minilexin lakimiehet.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa