Minilex - Lakipuhelin

Alaikäisen oikeustoimikelpoisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Alaikäisenä pidetään alle 18-vuotiasta henkilöä. Tällaisen henkilön oikeustoimikelpoisuutta eli kykyä antaa päteviä tahdonilmaisuja, joilla oikeuksia perustetaan, muutetaan tai kumotaan, on lailla rajoitettu. Alaikäisellä on oikeus vaikuttaa itseään koskeviin asioihin, sikäli kun hän kykenee ymmärtämään asian merkityksen. Pääsääntöisesti alaikäisellä ei ole kuitenkaan oikeutta solmia sopimuksia tai tehdä muita oikeustoimia, mutta tästä on laissa joitakin poikkeuksia.

Alaikäinen voi ensinnäkin tehdä oikeustoimia, jotka ovat olosuhteet huomioon ottaen tavallisia ja joilla on vain vähäinen merkitys. Lainasopimuksen tekemistä ei ole esimerkiksi pidetty merkitykseltään vähäisenä. Alaikäinen voi kuitenkin asioida normaalisti kaupassa ja ostaa tavanomaisia tarvikkeita kuten leipää ja maitoa, ilman että hän tarvitsisi tähän holhoojansa tai muun edunvalvojan lupaa.

Oikeustoimen tavallisuutta ja merkitystä arvioidaan yleensä alaikäisen iän ja kehitystason mukaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että 16-vuotiaan ostosta, joka ylittää 200 euroa voidaan pitää tavallisena ja vähämerkityksellisenä, kun taas 8-vuotiaan ostamana sitä ei todennäköisesti tällaisena pidettäisi. Lisäksi alaikäisellä on oikeus määrätä rahavaroista, jotka hän on itse työllään ansainnut, sekä tällaisen omaisuuden tuotosta ja omaisuuden sijaan tulevasta omaisuudesta. Jos alaikäinen on siis esimerkiksi ollut kesätöissä ja ostanut kesätyöstä saadulla palkalla pelikonsolin, oikeustoimi on pätevä. Alaikäiselle tehty lahjanlupaus on myös sitova, mikäli alaikäinen ymmärtää lahjanlupauksen merkityksen. Lisäksi alaikäisellä, joka on tai on ollut naimisissa, on oikeus tehdä testamentti, vaikka kelpoisuus jäämistöstä määräämiseen on muutoin sidottu täysi-ikäisyyteen. Alaikäisellä on, siitä huolimatta onko hän naimissa, oikeus määrätä testamentilla omaisuudesta, jota hänellä on oikeus hallita.

Silloin kun alaikäinen ryhtyy sellaisen oikeustoimen tekemiseen, johon hänellä ei ole kelpoisuutta, oikeustoimi ei sido häntä siinä tapauksessa, että edunvalvoja ei anna oikeustoimelle suostumustaan. Tässä tapauksessa kummankin oikeustoimen osapuolen on palautettava se, mitä he ovat oikeustoimen perusteella saaneet. Mikäli palautusmahdollisuutta ei ole, tulee osapuolten korvata vastaanottamansa omaisuuden arvo. Alaikäisen korvausvelvollisuutta on kuitenkin rajoitettu, sillä lain mukaan alaikäisen ei täydy esimerkiksi suorittaa korvausta yli sen määrän, mitä on käytetty hänen kohtuulliseen elatukseensa. 

Alaikäisellä on siis suhteellisen laaja oikeustoimikelpoisuus. Vain merkityksellisiin ja tavanomaista suurempiin oikeustoimiin vaaditaan edunvalvojan hyväksyntä. Alaikäisen oikeustoimikelpoisuuden rajoittamisella estetään muun muassa alaikäisten henkilöiden velkaantumista. Alaikäisen oikeustoimikelpoisuutta koskevissa kysymyksissä kannattaa ottaa yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]