- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Lähtökohtaisesti täysi-ikäinen ihminen on oikeustoimikelpoinen. Henkilöä, jolla ei ole oikeustoimikelpoisuutta, kutsutaan vajaavaltaiseksi. Vajaavaltaisella voi kuitenkin olla myös vain rajoitettu oikeustoimikelpoisuus. Rajoitettu oikeustoimikelpoisuus on alaikäisellä sekä täysi-ikäisellä, jonka toimikelpoisuutta tuomioistuin on rajoittanut.
Oikeustoimikelpoisuudella tarkoitetaan kelpoisuutta tehdä itseään sitovia oikeustoimia, kuten sopimuksia. Henkilön, jonka oikeustoimikelpoisuus on rajoitettu, taloudellisia ja muita asioita hoitaa tämän edunvalvoja. Vajaavaltainen voi kuitenkin tehdä oikeustoimia, jotka ovat olosuhteisiin nähden tavanomaisia ja merkitýkseltään vähäisiä. Alaikäisellä on myös oikeus määrätä omaisuudesta, jonka hän on omalla työllään ansainnut.
Oikeustoimikelpoisuuden rajoituksen tarkoituksena on suojata henkilöä esimerkiksi omaisuutensa luovuttamiselta tai myymiseltä pilkkahintaan. Rajoitus tehdään aina kohteen edun mukaisesti ja tämän hyväksi.
Alaikäisellä on rajoitettu oikeustoimikelpoisuus jo pelkän ikänsä vuoksi. Tuomioistuin voi rajoittaa täysi-ikäisen oikeustoimikelpoisuutta, mikäli hän on kykenemätön huolehtimaan taloudellisista asioistaan ja hänen tärkeät etunsa ovat tämän vuoksi vaarassa. Tuomioistuin voi päättää, että hän saa tehdä tiettyjä oikeustoimia ainoastaan edunvalvojan kanssa tai että hänellä ei ole kelpoisuutta tehdä ollenkaan tiettyjä oikeustoimia tai määrätä tietystä omaisuudesta. Äärimmäisin rajoitus täysi-ikäisen oikeustoimikelpoisuuteen on se, että hänet julistetaan vajaavaltaiseksi. Ketään ei kuitenkaan saa julistaa vajaavaltaiseksi, mikäli lievemmät toimenpiteet ovat riittäviä hänen etujensa turvaamiseksi.
Päätös oikeustoimikelpoisuuden rajoittamisesta on voimassa toistaiseksi tai päätöksessä asetetun määräajan riippuen kohdehenkilön suojan tarpeesta.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.