Minilex - Lakipuhelin

Oikeustoimikelpoisuuden todistaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Täysi-ikäinen henkilö on oletetusti oikeustoimikelpoinen kuolemaansa saakka, mikäli hänen oikeustoimikelpoisuuttaan ei ole rajoitettu edunvalvonnan kautta tai häntä ei ole julistettu vajaavaltaiseksi. Koska oletuksena on henkilön oikeustoimikelpoisuus, sitä ei lähtökohtaisesti tarvitse tavanomaisissa tilanteissa todistaa. Jotakin oikeustointa valmistellessa tai sitä tehdessä eteen voi kuitenkin tulla tilanne, että täysi-ikäinen henkilö joutuu todistamaan oikeustoimikelpoisuutensa. Tällainen tilanne voi tulla kyseeseen lähinnä silloin, kun henkilön oikeustoimikelpoisuudesta on olemassa epäily.

Oikeustoimikelpoisuuden todistaminen voi tulla ajankohtaiseksi ensinnäkin silloin, kun henkilö on tekemässä jotain tiettyä oikeustoimea, kuten lahjoittamassa varojaan tai myymässä kiinteistöään. Tässä yhteydessä henkilön asioita hoitava henkilö, esimerkiksi asianajaja, voi tehdä henkilön käyttäytymisestä ja toiminnasta sellaisia havaintoja, jotka herättävät epäilyn henkilön oikeustoimikelpoisuudesta. Oikeustoimikelpoisuuden todistamiseksi hänestä voidaan laatia kattava lääkärinlausunto, joka ottaa kantaa henkilön oikeustoimikelpoisuuteen. Vaikka oikeustoimikelpoisuus ei ole testamentin tekemisen ehdoton edellytys, testamentin tekeminen on käypä esimerkki sellaisesta tilanteesta, jossa asianajaja saattaa vaatia henkilöä koskevan lääkärinlausunnon ja -todistuksen siitä, onko henkilö testamentintekokelpoinen. 

Oikeustoimikelpoisuutta voidaan joutua arvioimaan myös myöhemmin oikeustoimen tekemisen jälkeen, jos herää epäily, että henkilö ei ole oikeustoimen tekohetkellä ollut kykeneväinen tekemään kyseistä oikeustoimea esimerkiksi muistisairauden tai henkisen toiminnan häiriintymisen takia. Oikeustoimikelpoisuuden todistamisessa on kyse tietynlaisesta henkilön toimintakyvyn kokonaisarvioinnista, jossa perusteellisella lääkärin arvioinnilla ja lääkärin laatimalla lausunnolla on suuri merkitys.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa