Minilex - Lakipuhelin

Oikeustoimikelpoisuus ja humala

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeustoimikelpoisuudella tarkoitetaan sitä, että henkilö pystyy tekemään itseään sitovia oikeustoimia, eli määrätä oikeudellisesti velvoittavasti oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Oikeustoimikelpoisia ovat lähtökohtaisesti kaikki 18-vuotiaat. Oikeustoimikelpoisuus voi kuitenkin puuttua, jos henkilö on julistettu vajaavaltaiseksi tai jos tuomioistuin on vahvistanut henkilöä koskevan toimintakelpoisuuden rajoituksen.

Lisäksi laissa on määräys, että oikeustoimikelpoisuus voi puuttua, jos täysivaltainen henkilö ei ole ymmärryskykynsä heikkouden vuoksi ollut kykenevä riittävästi arvioimaan tekemänsä oikeustoimen merkitystä. Tämä tarkoittaa, että henkilön tekemät oikeustoimet, esimerkiksi sopimukset, annetut lahjat tai tekemät kaupat eivät ole päteviä, jos tämä ei ole kyennyt ymmärtämään mitä on tekemässä. Esimerkiksi vahva humalatila tai psykoosi voi aiheuttaa tällaisen ymmärryskyvyn puutteen. Täten vaikka humala onkin vain tilapäinen ymmärryskyvyn puutetta aiheuttava tekijä, voi sekin johtaa oikeustoimikelvottomuuteen.

On tärkeää huomata humalatilan eri merkitykset eri oikeudenalojen saralla. Rikosoikeudellinen tai vahingonkorvausoikeudellinen vastuu eivät yleensä katoa ainoastaan sen perusteella, että henkilö on ollut rikosta tehdessä tai vahinkoa aiheuttaessa humalassa. On kuitenkin kohtuullista ja henkilön etuja turvaavaa, että vahvan humalatilan voidaan katsoa alentavan henkilön oikeustoimikelpoisuutta.

Lisätietoa humalatilan vaikutuksesta oikeustoimien tekoon saat lakipuhelimestamme.

Vinkit

- Oikeustoimikelpoisuus voi puuttua, jos täysivaltainen henkilö ei ole ymmärryskykynsä heikkouden vuoksi ollut kykenevä riittävästi arvioimaan tekemänsä oikeustoimen merkitystä

- Tällaisena ymmärryskyvyn heikkoutena voidaan pitää myös vahvaa humalatilaa

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa