Minilex - Lakipuhelin

Vajaavaltaisen työsopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vajaavaltaisella tarkoitetaan alle 18-vuotiasta, eli alaikäistä, sekä sellaista 18 vuotta täyttänyttä, joka on julistettu vajaavaltaiseksi.

15 vuotta täyttänyt, joka on suorittanut oppivelvollisuutensa, saa työntekijänä itse tehdä sekä irtisanoa ja purkaa työsopimuksensa. 14 vuotta täyttänyt, tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttänyt nuori voidaan ottaa tekemään sellaista kevyttä työtä, joka ei aiheuta vahinkoa hänen terveydelleen tai kehitykselleen eikä haittaa hänen koulunkäyntiään. Tällaisen, alle 15-vuotiaan henkilön puolesta työsopimuksen tekee hänen huoltajansa tai huoltajan antamalla luvalla nuori henkilö itse. Huoltajalla on kuitenkin oikeus purkaa työsopimus, jos se on tarpeellista nuoren kasvatuksen, kehityksen tai terveyden takia. Mikäli nuori työntekijä tai hänen huoltajansa pyytää, on työnantajan annettava kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista ennen sopimuksen tekemistä. Jos sopimus tehdään kirjallisesti tai kyse on vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä, joka tehdään työnantajan kodissa, ei tätä velvollisuutta ole. 

Vajaavaltaiseksi julistettu henkilö jonka toimintakelpoisuutta on rajoitettu, saa itse tehdä ja päättää työsopimuksensa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa