Minilex - Lakipuhelin

Vajaavaltaisen tekemä oikeustoimi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtana on, että vajaavaltainen ei voi tehdä sopimuksia tai muita oikeustoimia. Tästä on toki myös poikkeuksia. Jos vajaavaltainen kuitenkin tekee oikeustoimen, johon hänellä ei ole kelpoisuutta, ei se lähtökohtaisesti sido häntä. Kuitenkin vajaavaltaisen tekemä sellainen oikeustoimi, jonka tekemiseen hänellä on ollut oikeus, sitoo osapuolia tavallisesti. Tällainen oikeustoimi voi olla esimerkiksi sellainen, joka on olosuhteisiin nähden tavanomainen ja merkitykseltään vähäinen.

Vaikka lähtökohtana siis on, että vajaavaltaisen tekemä oikeustoimi ei sido vajaavaltaista, sitoo se häntä kuitenkin sillloin, jos edunvalvoja on antanut oikeustoimelle suostumuksensa. Myös silloin, jos edunvalvoja tai vajaavaltainen itse tultuaan täysivaltaiseksi hyväksyy tehdyn oikeustoimen, tulee se vajaavaltaista sitovaksi.

Vajaavaltaisen tekemästä oikeustoimesta voi sopimuksen toinen osapuoli tietyissä tilanteissa vetäytyä. Kuitenkin, jos sopijaosapuoli on tiennyt vajaavaltaisen olevan vajaavaltainen, ei hän voi lähtökohtaisesti vetäytyä sopimuksesta edunvalvojan suostumuksen hankintaan sovittuna kohtuullisena aikana.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa