Minilex - Lakipuhelin

Vajaavaltaisen puhevallan käyttäminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vajaavaltainen ei lähtökohtaisesti voi käyttää puhevaltaa, vaan sitä käyttää vajaavaltaisen edunvalvoja tai alaikäisen vajaavaltaisen huoltaja. Vajaavaltainen voi kuitenkin käyttää puhevaltaa joissakin asioissa.

Vajaavaltainen saa käyttää puhevaltaa ensinnäkin itseään koskevassa asiassa, jos hän pystyy ymmärtämään asian merkityksen. Edunvalvoja ei voi käyttää vajaavaltaisen puhevaltaa esimerkiksi avioeron hakemiseksi, sillä se on luonteeltaan korostetun henkilökohtainen asia. Vajaavaltainen voi myös lähtökohtaisesti määrätä vajaavaltaisuuden aikana työllään ansaitusta omaisuudesta ja siten käyttää tältä osin puhevaltaa.

Vaikka alaikäinen on vajaavaltainen ja siten hänen puhevaltaansa käyttää pääsääntöisesti hänen huoltajansa, voi alaikäinenkin käyttää omaa puhevaltaansa itsenäisesti tai huoltajansa tai muun laillisen edustajan rinnalla.

Vaikka edunvalvoja tai huoltaja käyttäisikin vajaavaltaisen puhevaltaa, ei hän silti saa tehdä päätöksiä vajaavaltaisen puolesta sivuuttamalla vajaavaltaisen täysin. Laillisen edustajan täytyykin tiedustella päämiehen mielipidettä, jos asiaa on vajaavaltaisen kannalta pidettävä tärkeänä, kuuleminen voi tapahtua ilman huomattavaa hankaluutta ja päämies kykenee ymmärtämään asian merkityksen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa