Minilex - Lakipuhelin

Törkeä seksuaalirikos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Seksuaalirikoksiksi luetaan toisen ihmisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavat laissa kielletyt teot, joille on yhteistä niiden seksuaalinen luonne, kuten seksuaalinen ahdistelu, raiskaus sekä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Törkeiksi seksuaalirikoksiksi luetaan ne rikokset, jotka ovat laissa lueteltu erityisen vakaviksi esimerkiksi niiden tekotavan tai uhrin iän perusteella. Eron ymmärtämiseksi verrataan raiskauksen sekä törkeän raiskauksen kriteerejä.

Seksuaalirikokset on kielletty laissa, ja jokaisesta on kirjattu tietyt kriteerit rikoksen täyttymiseksi. Tietyt seksuaalirikokset voidaan myös lukea törkeiksi niiden vakavuuden perusteella. Tämä tarkoittaa, että seksuaalirikos luetaan astetta vakavammaksi rikokseksi, kuin sen niin sanottu perusmuoto. Törkeitä seksuaalirikoksia ovat törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö sekä törkeä paritus.

Eron ymmärtämiseksi verrataan seuraavaksi kahden eri asteen rikoksia. Raiskauksesta tuomitaan tekijä, joka on henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa käyttämällä tai sellaisella uhkaamalla pakottanut toisen sukupuoliyhteyteen. Raiskauksesta tuomitaan myös tekijä, joka on sukupuoliyhteydessä toisen kanssa käyttäen hyväksi sitä, että toinen on avuttoman tilan takia kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.

Törkeästä raiskauksesta puolestaan tuomitaan silloin, jos luetellut raiskauksen kriteerit täyttyvät, teko on kokonaisuutena arvostellen törkeä, ja teko lisäksi sisältää jonkun seuraavista:

  • toiselle aiheutetaan vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila; - rikoksella on useita tekijöitä tai siinä aiheutetaan erityistä henkistä tai ruumiillista kärsimystä;
  • rikoksen kohteena on alaikäinen lapsi, jos rikos tehdään erityisen raa’alla, julmalla tai nöyryyttävällä tavalla,
  • jos uhataan käyttää tai käytetään vakavaa väkivaltaa esimerkiksi ampuma- tai teräaseella.

Törkeällä rikoksella on kovempi rangaistus. Esimerkiksi raiskauksesta tekijä tuomitaan vähintään yhdeksi ja korkeintaan kuudeksi vuodeksi vankeuteen, kun taas törkeästä raiskauksesta tekijä tuomitaan vähintään kahdeksi ja korkeintaan kymmeneksi vuodeksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa