Minilex - Lakipuhelin

Laki raiskauksen yrityksestä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen rikoslaki määrää raiskauksen yrityksestä sekä muista seksuaalirikoksista sekä niiden rangaistuksesta. Yleisesti ottaen rikoksen yritys on rangaistavaa vain silloin, kun siitä on erikseen laissa säädetty. Raiskauksen yritys kuuluu rikoksiin, joista tekijää lain mukaan rangaistaan. Seuraavaksi tarkastellaan raiskauksen sekä yrityksen kriteerejä.

Rikoslain mukaan raiskaus on kyseessä silloin, kun tekijä pakottaa toisen sukupuoliyhteyteen käyttämällä tai uhkaamalla käyttää henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa. Raiskaus on kyseessä myös silloin, kun tekijä on sukupuoliyhteydessä toisen kanssa käyttämällä hyväkseen toista, joka on tiedottomuuden, sairauden, vammaisuuden, pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.

Teko katsotaan yritykseksi, kun tekijä on aloittanut rikoksen tekemisen ja saanut aikaan vaaran rikoksen täyttymisestä. Myös silloin, kun rikoksen täyttymisen vaaraa ei aiheudu vain satunnaisista syistä, kuten kolmannen osapuolen keskeyttäessä rikoksen toteutus, luetaan teko rikoksen yritykseksi.

Rangaistus rikoksen yrityksestä on lievempi kuin silloin, kun rikos on kokonaan toteutettu. Yrityksestä ei kuitenkaan rangaista, jos tekijä on vapaaehtoisesti luopunut rikoksen tekemisestä tai muuten estänyt rikoksen tekemiseen vaadittavien seurausten syntymisen. Jos rikoksessa on useita osallisia, vapautuvat tekijä, yllyttäjä ja avunantaja vastuusta vain, jos hän on saanut muutkin tekijät luopumaan rikoksen täyttämisestä, estänyt rikoksen kriteerien mukaisen seurauksen, tai jos hän on jollain tavalla poistanut oman toimintansa merkityksen rikoksen toteuttamisessa.

Raiskauksen yritys on siis kyseessä, kun tekijä on aloittanut sukupuoliyhteyteen pakottamisen esimerkiksi riisuutumalla sekä riisumalla toisen tai esimerkiksi yrittämällä sukupuoliyhteyttä siinä kuitenkaan onnistumatta.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä raiskauksen yrityksen kriteereistä tai mahdollisesta rangaistuksesta, ota yhteys lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]