Minilex - Lakipuhelin

Raiskauksen yritys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Raiskauksen yritys on rikoslaissa rangaistavaksi säädetty teko. Raiskauksessa toinen pakotetaan sukupuoliyhteyteen käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla käyttää sellaista väkivaltaa. Raiskauksesta tuomitaan myös se, joka käyttämällä hyväkseen sitä, että toinen tiedottomuuden, sairauden, vammaisuuden, pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia on kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan, on sukupuoliyhteydessä hänen kanssaan. Raiskauksen yrityksessä on siis kyse edellä mainitun teon yrittämisestä. Raiskauksen yrityksestä ei voi koskaan olla kyse silloin, jos sukupuoliyhteys on jo toteutunut.  Raiskauksen ja raiskauksen yrityksen välinen raja kulkee siis sukupuoliyhteydessä. 

Lähtökohtana voidaan pitää sitä, että raiskauksen yrityksestä on kyse, kun tekijä on aloittanut rikoksen tekemisen ja saanut aikaan vaaran rikoksen täyttymisestä. Raiskauksen yritys tuomitaan alentuneelta rangaistusasteikolta, jossa maksimirangaistus on 3/4 normaalista maksimista. Näin ollen raiskauksen yrityksestä voidaan tuomita enintään 4,5 vuoden vankeusrangaistukseen. 

Raiskauksen yritys on vakava asia ja on aina tärkeää kääntyä poliisin tai lakimiehen puoleen epäiltäessä raiskauksen yritystä. Lisätietoja voi kysyä soittamalla lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa